Már a kormánypártnak is ciki a Horthy-szobor: Elmarad az emlékműavatás Szegeden

Meggondolták magukat.

Hétvégén derült ki, hogy a Vitézi Rend nevű szervezet Horthy-szobrot avatna Szegeden október 15-én. A szervezők szerint a szoborra azért van szükség, mert az elmúlt kommunista évtizedek máig éreztetik hatásukat, és hazug módon kezelik a kormányzó emlékét.

Az emlékmű ellen többen is tiltakozni kezdtek, köztük Botka László, Szeged polgármestere és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, akik elfogadhatatlannak tartják a lépést.

A Vitézi Rend hétfő este közölte a Szegederrel, hogy az avatás elmarad, azt egy későbbi időpontban tartják meg.

A hírre Botka László rögtön reagált Facebook-oldalán, azt írta, hogy Szeged a szabadság városa, és elutasítja a gyűlöletet, a kirekesztés minden formáját, visszautasítják, hogy bárki is Horthy-szobrot avasson a városban.

Az emlékmű avatására szóló meghívón szerepelt Mihálffy Béla neve is, aki a megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. A meghívón az állt, hogy Mihálffy beszédet is mond, ezt a KDNP „hamis hírnek” nevezte.

A Vitézi Rend azonban a Szegedernek küldött hétfő esti válaszában azt írta, hogy az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla mondott volna, viszont visszamondta.

(via szegeder.hu)

Valódi Hírek