Botrány: Hatalmas veszteséget hoztak össze Matolcsyék, a magyarok fizetik meg az árát

Nem lesz olcsó.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az elmúlt években nagyon jól jött a forint folyamatos leértékelődése, azonban úgy látszik vége a hatalmas nyereségek időszakának.

A forint árfolyama továbbra is romlik, és ez hatalmas nyereséget hoz a jegybanknak, de ez már nem elég felszínen maradáshoz, ugyanis az idei első félévben

200 milliárd forintos veszteséget termelt,

derült ki az MNB Féléves jelentéséből.

A jegybank tavaly óta kénytelen folyamatosan emelni az alapkamatot, hogy így fékezze meg az inflációt, és ez okozza a hatalmas veszteséget.

A jegybank ugyanis a megemelt kamattal kell, hogy visszafizesse a kereskedelmi bankok sterilizációs céllal jegybankba vitt pénzét.

A bankok az első félévben közel 9000 milliárd forintot tartottak jegybanki betétekben, ezek után januárban még csak 4 százalék kamatot kellett fizetni, júniusban azonban már 7,25 százalékos volt a kamat. Ez hat hónap alatt 290 milliárd forintos költséggel járt, és az emelés még nem állt meg, azóta az MNB 13 százalékra emelte az alapkamatot, a második félévben így még nagyobb lehet a veszteség.

Az MNB vesztesége idén elérheti az 500 milliárdot, jövőre akár az 1000 milliárdot is.

Ilyen magas hiányra még soha nem volt példa, a jegybanknál eddig figyeltek, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe.

Mivel az MNB tőkéje nem csökkenhet nullára, a költségvetésből kell majd pénzt adni Matolcsyéknak, azaz az adófizetőknek 300-400 milliárd forintos kiadást jelenthet majd az MNB veszteségpótlása.

(via nepszava.hu)

Valódi Hírek