DK: Az Európai Parlament elfogadta az európai minimálbér-javaslatot (+videó)

Az uniós minimálbér elfogadása, kulcsfontosságú a magyarok számára.

Az Európai Parlament elfogadta az európai minimálbért, ez jelentősen emelni fogja a magyar dolgozók fizetését. Ez történelmi pillanat, és személyes sikere az árnyékkormány miniszterelnökének, Dobrev Klárának — hangsúlyozta Kordás László, bér- és munkaügyi árnyékminiszter a Parlamentben hétfőn.

A politikus emlékeztetett: Dobrev Klárának 2019-ben, a magyar európai uniós választásokon volt a legfontosabb ígérete, hogy bevezetik Magyarországon az európai minimálbér-javaslatot. Kordás László elmondta, a rengeteg munka után „elérkeztünk ahhoz, hogy

elfogadta az Európai Parlament az európai minimálbér-javaslatot”.

„Az uniós minimálbér elfogadása, kulcsfontosságú a szociális jogok megerősítéséhez, valamint fontos üzenetet hordoz mindazon munkavállalóknak, akik keményen dolgoznak, de keveset keresnek”

— hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve, az Európai Parlament döntése azt jelenti, hogy a többi uniós országhoz hasonlóan, a magyar kormánynak is be kell vezetnie az európai uniós minimálbér-szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a magyar minimálbért.

Kordás László kifejtette: mindez azt jelenti, hogy az idei évben, legalább 30 ezer forinttal lenne magasabb a minimálbér, mint e nélkül a szabályozás nélkül. Hozzátette, ez a gyakorlatban úgy fog működni, hogy a kormánynak a szociális partnerekkel közösen kell megállapodnia abban, hogy milyen mutatókhoz köti a tárgyalási alapot. Rámutatott,

ebben csak minimális mozgástere van a kormánynak.

Közölte: azt akarják, hogy az európai minimálbér-szabályozásnak megfelelően, a mindenkori magyar minimálbér, legalább, az átlagkereset 50 százaléka, illetve a medián kereset 60 százaléka legyen.

„Ez a döntés abban is segít, hogy a magyar emberek lássák: ők sem érnek kevesebbet az európaiaknál és munkájuk sem ér kevesebbet, mint más európaiaké”

— tette hozzá.

„Mikor kívánják megemelni a magyar minimálbért az uniós irányelvben foglaltak szintjére?”

— tette fel kérdését Kordás László, bér- és munkaügyi árnyékminiszter a Parlamentben.

Videó:

.

Valódi Hírek