Itt tartunk: Havi 8000-et kér a szülőktől egy budapesti gimnázium, hogy működni tudjon

Magyarország, 2022.

Havonta 8000 forintot kér a budapesti Madách Imre Gimnázium a szülőktől, hogy működni tudjon — vette észre a 24.hu.

„Ennek a levélnek a megírásával elég sokáig vártunk, mert elveinkkel ellentétes, hogy az államilag ingyenesen garantált oktatásért anyagi támogatást kérjünk. Ahhoz, hogy ne kelljen végignéznünk gimnáziumunk leépülését, színvonalának csökkenését, ezért a jelenlegi és az egykori iskolahasználókhoz fordulunk

segítségért.

Természetesen iskolánk állami gimnázium (és az is marad), így az állam biztosítja az (egyelőre nyomorúságos) fizetéseket és a működtetés általa felvállalt színvonalát.

Ezért mi vállaljuk, hogy a kötelező 22 óránkat felkészülten megtartjuk, a dolgozatokat kijavítjuk, és felkészítjük diákjainkat az érettségire.

Ha két megtartott órára egy óra felkészülést, átlagos idejű dolgozatjavítást számítunk, és hozzáadjuk a munkaközösségi- és nevelőtestületi értekezletek időtartamát, az ingyenes helyettesítéseket (szakszerűtlenül), az osztályozó, felvételi, átvételi és különbözeti vizsgák lebonyolítását, a szülőkkel való kapcsolattartást (fogadóórák és levelezések), valamint az adminisztrációt és az ügyeletet, akkor már meghaladjuk a 40 óra munkaidőt egy hétre.

Sajnos, ennél több nem fér bele mindennapi teendőinkbe, mert – ugyan inkább foglalkoznánk az idejáró diákokkal, de – a megalázóan alacsony bérek miatt a 40 órán túl saját magunk és családunk fenntartásáról is gondoskodnunk kell”

— kezdődik a levél, amelyet az intézmény a Facebookon tett közzé.

Tételesen felsorolják, mire költik majd a befizetett összeget. A vállalások közt van házi versenyek rendezése, országos versenyekre és nyelvvizsgára való felkészítés, színház- és koncertlátogatások, és még nagyon sok minden.

Az intézmény felhívásában hangsúlyozza, hogy külső segítség nélkül ezeket a tevékenységeket január elsejétől

nem fogják tudni elvégezni.

(Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt tevékenységek egy iskola alapvető tevékenységei közé kellene, hogy tartozzanak, amelyeket normális esetben az állam finanszíroz. A listát >>ITT<< tudod elolvasni.)

„Amennyiben a havi 8000 Ft aktuálisan megterhelő, az Alapítvány kuratóriuma átmenetileg csökkentett befizetést is elfogad. Az erre vonatkozó opció az október 4-i szülői értekezleten lebonyolítandó titkos szavazáson szerepelni fog.

Bízunk a madáchos közösség erejében, hiszen a felvázolt rendszer csak akkor működik, ha a szülők legalább 80%-a elfogadja és teljesíti a vállalását.

Így is 20%-ban külső támogatókat keresünk (volt madáchosok, esetleges pályázatok, céges szponzoráció).

Reméljük, hogy közös erővel sikerül a Madáchot megőrizni olyannak, mint amilyennek megismerték”

— írják.

 

Valódi Hírek