DK: Bizonyítsa a kormány, hogy nincs államcsődközeli helyzet, vonja vissza a kifizetési stopot! (+videó)

Világos válasszal tartozik a kormány a magyaroknak.

Az Orbán-kormány egy napvilágra került titkos kormányhatározattal, kifizetési stopot hirdetett, magyarul arról döntött, hogy az alá tartozó költségvetési szervek, néhány kivételtől eltekintve, október 31-ig, semmilyen kifizetést nem teljesíthetnek, ami nem bérköltség — hívta fel a figyelmet Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter pénteken.

A politikus elmondta, mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar állam, magyar vállalkozásokkal kötött szerződések sokaságát szegi meg. A kormány nyíltan szerződésszegésre, jogsértésre, a törvények be nem tartására szólítja fel, sőt, kényszeríti a közigazgatási apparátust, ami miatt a magyar vállalkozások nem jutnak hozzá az elvégzett munkájukért járó ellenértékhez.

„A közgazdaságtan persze sokkal árnyaltabban közelíti meg az államcsőd fogalmát. Mégis, ha a magyar gazdaság szereplői és a világ,

azt látják, hogy a magyar állam fizetésképtelen, az falra festi az államcsőd rémét”

— mutatott rá a politikus.

Közölte: az árnyékkormány szerint az Orbán-kormány azzal tudja bizonyítani az országnak és a világnak, hogy nincs államcsőd-közeli helyzetben, ha haladéktalanul visszavonja a kifizetési stopot.

Bodnár Zoltán elmondta, ilyenkor ugyanis egyetlen fontos kérdés van: az állam nem tud, vagy nem akar fizetni. „Ha nem akar, az nagyon más megítélés alá esik, mint ha nem tud fizetni” — tette hozzá.

„Az árnyékkormány szerint, az Orbán-kormány világos válasszal tartozik erre a kérdésre. Vagy visszavonja a kifizetési stopot, azt bizonyítva, hogyha akar, akkor tud fizetni, vagy nem vonja vissza a kifizetési stopot,

és ezzel beismeri, hogy valóban nagy a baj”

— fogalmazott.

Hozzátette: a kifizetési stop akkor is beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány csak nem akar fizetni.

Bodnár Zoltán kiemelte: a magyar állammal szerződésben lévő vállalkozások lehetetlen helyzetbe kerülnek. Nem csak, hogy nem jutnak hozzá az elvégzett munkájukért járó díjazáshoz – és ezzel ingyen, kamatmentesen hitelezik a költségvetést -, de a kiállított számlákban lévő általános forgalmi adót tartoznak megfizetni a NAV-nak. „Kétszeresen is hitelezik magát a költségvetést” — tette hozzá.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyben még drámaibb a helyzet. A kórházak adósságállománya amúgy is meglehetősen magas, a kifizetési stop eredményeként pedig a kórházi beszállítók nem jutnak majd hozzá a pénzükhöz. Így pedig drámaian megnő a kórházak adóssága, veszélyeztetve az egészségügyi ellátás biztonságát.

Bodnár Zoltán elmondta, a másik eset – ha az állam nem tud fizetni -, ennél még drámaibb forgatókönyveket jelez. „Erről egyelőre nem is szabad beszélni” — fogalmazott.

„Az árnyékkormány szerint az Orbán-kormány világos válasszal tartozik az országnak.

Az állam nem akar, vagy nem tud fizetni”

— mondta Bodnár Zoltán.

.

Valódi Hírek