Most érkezett: Bejelentette a Gazprom, leállíthatják a gázszállítást Európába

Nem tesz jót a gáz árának.

Szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Tette mindezt azok után az orosz állami óriáscég, hogy kedden már figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli gázszállítás.

A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van: Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán

nem fizethet tranzitdíjat

az ukrán vállalatnak.

A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg – írták – ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le.

A Naftogaz a hónap elején perelte be a Gazpromot az elmaradó tranzitdíjak miatt. A két ország háborúban áll ugyan, de a gázt szállítják Európába Ukrajnán keresztül, igaz a szállítások volumene és ezáltal az ukránok tranzitbevételei erősen visszaestek.

A Gazprom bejelentésére megugrott a földgáz jegyzésára a holland energiatőzsdén, a napon belüli emelkedés több mint 8 százalék szerda délelőtt.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán azonban azt közölte, hogy a vállalat folytatja a Gazprom elleni választottbírósági eljárást az országon keresztül Európába tartó orosz földgázzal kapcsolatban.

„A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni”

– közölte erre az orosz vállalat.

A Gazprom közleménye emlékeztet arra, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül tagadta meg a Szohranovkai állomáson keresztüli tranzitkötelezettségének teljesítését, és ezt az ukrán vállalat is elismerte.

“A 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén”

– teszi hozzá a Gazprom.

(via vg.hu)

Valódi Hírek