Medvegyev közölte: Joguk van ledobni az atomot — Az is elárulta, mikor tennék meg

Nem blöffölnek.

Moszkvának joga van ahhoz, hogy nukleáris fegyverekkel védekezzen, azt pedig, hogy ez milyen esetekben történhet meg, Oroszország katonai doktrínája világosan leírja — jelentette ki Dmitrij Medvegyev Telegram-csatornáján kedden, vette észre a Portfolio.

Medvegyev közölte azt is, hogy Ukrajna szövetségeseinek fenyegetései csak üres üzenetek, Oroszország viszont nem viccel.

Elmondta: Moszkvának alapvetően joga van atomfegyvereket bevetni. A volt orosz elnök fel is sorolta az ilyen eshetőségeket: ha Oroszországot nukleáris fegyverekkel támadnák meg vagy ha egy hagyományos fegyvereket használó állam az orosz területeket fenyegetné.

„Ismét emlékeztetnem kell titeket: Oroszországnak joga van szükség esetén nukleáris fegyvereket használni. Előre meghatározott esetekben. Anélkül, hogy bárkitől engedélyt kérnénk. A nukleáris elrettentéssel kapcsolatos állami politika alapelveinek szigorú betartásával.

És ez biztosan nem blöff”

— fogalmazott.

A lap felhívja a figyelmet, hogy Medvegyev kijelentése zért is veszélyes, mivel a nemrégiben megszállt ukrán területeken megtartott „népszavazások” eredményeképp Ukrajna területének mintegy 15 százalékát a pénteki napon annektálhatja Oroszország.

Ezután az orosz álláspont szerint az ukrán hadsereg már Oroszország területét fogja veszélyeztetni, így pedig

bevethetővé válnának a nukleáris fegyverek.

Ugyanakkor Medvegyev hozzátette, hogy a Nyugat még atomfegyver bevetése esetén sem avatkozna be a háborúba:

„Ha Oroszország kénytelen bevetni legfélelmetesebb fegyverét az ukrán rezsim ellen, még akkor sem avatkozna be a NATO közvetlenül a konfliktusba. Végül is Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb számukra, mint a haldokló Ukrajna sorsa”

— mondta. Szerinte az ukrajnai háborút a Nyugat mindössze üzletnek tekinti, az ukrán nép sorsa nem érdekli őket.

 

Valódi Hírek