Keményen nekirongyolt az állami cégnek a brutális gázárak miatt Szentendre polgármestere

Nem finomkodott.

A szentendrei önkormányzat weboldalán közölte: miközben a tőzsdén zuhan a gáz ára, a tavalyihoz képest 26-szoros gázárról kapott ajánlatot a település az állami gázszolgáltatótól. Az abszurd gázképzés korrekcióját sürgeti Fülöp Zsolt polgármester — írták a település oldalán.

A képviselő-testület nyáron határozott a gáz- és árambeszerzés indításáról. A település egyetlen ajánlatot kapott: az MVM a gáz árát 103 helyett 1801 Ft/m³ áron állapította meg — ez 17,5-szeres drágulást jelent. Ezt az árat a képviselők nem fogadták el, így új közbeszerzési eljárást írtak ki.

Az MVM ezt követően arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy automatikusan az alapcsomagba kerül be. „Az októberi ár eszerint 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis

a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített árnál is hozzávetőleg 70 százalékkal több

— írták.

Felidézték, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt a legmagasabb 1310 forint per köbméter áron. A szeptember 26-ai zárási ár ezzel szemben 663,79 forint per köbméter volt.

A fenti információk közzétételével arra buzdítják az önkormányzatokat, hogy időben küldjék el a nyilatkozatot, amelyben leírják, nem kérik a basic tarifacsomagot, különben rengeteget kell fizetniük.

„Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy

sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat

és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is!” — szólította fel az állami céget Fülöp Zsolt.

(szentendre.hu nyomán)

Valódi Hírek