FRISS: Elkeseredett lépésre szánta el magát Matolcsy, de ez már nem menti meg a forintot

22 éve nem volt erre példa.

Az infláció fékezése érdekében jelentősen, 125 bázisponttal (1,25 százalékponttal) megemelte az alapkamatot a Monetáris Tanács a heti kamatdöntő ülésén. Így az emelés után

az alapkamat 13 százalék lesz.

A jegybanknak a kamatemelés az eszköze az infláció megfékezésére, az emelkedő alapkamattal pénzt igyekeznek kivonni a forgalomból.

Virág Barnabás jegybanki alelnök a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen újabb „határozott” emelést jelzett előre, a megelőző hónapok 100 bázispontos, vagyis 1 százalékpontos emelései után. Az elemzők többsége újabb 100 bázispontos emelést várt, de akadt, aki csak 75 bázispontosat– írta a portfolio.hu.

A kamatemelés azért is elkerülhetetlen volt, mert

a forint árfolyama egyre romlik

(az elmúlt napokban az euróval szembeni árfolyam 405 fölött mozgott), bár emögött inkább a dollár erősödése áll, illetve a kormány vitája az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokkal kapcsolatban.

A hvg.hu arról írt, hogy a kamatemelésnél ezúttal érdekesebb lesz a délutáni magyarázat, ahol a jegybank már el fogja árulni a csütörtökön megjelenő friss Inflációs jelentésében szereplő makrogazdasági előrejelzéseinek fő számait. 3 órakor Matolcsy György jegybankelnök tart sajtótájékoztatót, egy órával később pedig Virág Barnabás alelnök válaszolja meg a „témával kacsolatban felmerülő releváns kérdéseket”.

A jegybanki előrejelzések vélhetően legalábbis nem állnak majd távol a Pénzügyminisztérium előrejelzéseitől, amibe Varga Mihály pénzügyminiszter Közgazdász-vándorgyűlésen megtartott előadásának diái engedtek betekintést.

A tárca szerint az infláció év végén tetőzik 20 százalékon, majd lassan lassulni kezd, de még 2023 közepén is 20 százalék közelében lesz. A GDP az idei negyedik negyedévben csökkenni fog, a gazdaság egészen 2024 utolsó negyedévéig recesszióban lesz.

(MTI / hvg.hu)

Valódi Hírek