Ez már Orbánéknak is kínos: A kormány nem meri bevallani, hány milliót tapsoltak el szállodákra és utazgatásra 

Jó sok pénz lehetett.

A végsőkig elmegy az Orbán-kormány, hogy titokban tartsa belföldi és külföldi programjainak költségeit – ezzel szembesült a Magyar Hang, amikor közérdekű adatigénylésben érdeklődött a rendezvények büdzséjével, a résztvevők számával kapcsolatban.

A lap három program – a Sopronbánfalván tartott kihelyezett kormányülés, a július végi bécsi protokoll-látogatás és Orbán Viktor amerikai útja – kapcsán küldött kérdéseket.

A sopronbánfalvai négynapos programot az állami tulajdonú kolostorszállóban rendezték meg, és négy napra a hotel összes szobáját kivették a kormánytagok részére; ez több milliós tételt jelenthetett – vagy, ha nem fizettek érte, ugyanekkora kiesést a hotelt piaci alapon üzemeltető Eszterháza Fesztiválközpontnak.

Ennél is nagyobb rongyrázásnak tűnt, amikor Karl Nehamer osztrák kancellárral folytatott beszélgetése után Orbán Viktor és Szijjártó Péter a fényűző Bristol szállodában szállt meg, ahova magukkal vitték több mint harmincfős stábjukat is. A Bristolról tudható, hogy lakosztályaik átszámolva

200-300 ezer forintba

is kerülnek egy éjszakára. A bécsi éjszakát ráadásul semmi sem indokolta, hiszen a kormányzati küldöttség a Nehammer-találkozó után két órán belül visszatérhetett volna Budapestre.

Orbán Viktor és Szijjártó ezután az Egyesült Államokban, a Dallasban megrendezett konzervatív CPAC-konferencián folytatta a „kormányzati spórolást”. A részvétel költségei nem ismertek; bár a konferencia szervezői és a kormány is hangsúlyozza, hogy a kabinet nem fizetett a részvételért, a több napos út így is rengetegbe kerülhetett. Már csak azért is, mert a magyar delegáció a honvédségi luxusrepülővel, a Falconnal utazott, amelynek az oda-vissza út üzemanyagköltsége elérhette az

57 millió forintot.

A Magyar Hang augusztus 5-én küldött kérdéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodának, a Miniszterelnöki Kormányirodának, a Miniszterelnökségnek, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. A megkeresett minisztériumok két hét elteltével, augusztus 22-23. tájékán sorban tájékoztattak róla, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt csak 45 napon belül tudnak válaszolni, mivel adatigénylésünk teljesítése veszélyeztetné őket a közfeladatok ellátásában.

Ezután szeptember 19-én ismét levelet kaptak: a minisztériumok élnek a veszélyhelyzet adta törvényi lehetőségekkel, és újabb 45 nappal tolják ki a válaszadás határidejét.

(via hang.hu)

Valódi Hírek