Amit eddig tapasztaltunk a gazdasági válságból, az semmi ahhoz képest, ami ezután jön

Hátravan a feketeleves.

Magyarországon augusztusban már négy hónapja tartott az üzleti és fogyasztói várakozások romlása. A fogyasztói várakozásoknál ez a tendencia szeptemberben is tovább folytatódott.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb felméréséből kiderült:

A magyarországi fogyasztók jelenleg sokkal pesszimistábbak, mint 2020 tavaszán, amikor a koronavírus-járvány idején voltak. Az üzleti bizalmi index már második hónapja van a negatív tartományban, így jóval több a borúlátó cég is.

Idén szeptemberben az üzleti szférában – az építőipar kivételével, ahol az előző hónaphoz képest jelentősen esett a bizalmi index – minden ágazat kisebb-nagyobb mértékben optimistább lett, de egyik sem lett derűlátóbb, mint júliusban.

A legoptimistább ágazat az ipar, a legkevésbé az építőipar és a kereskedelem. Az iparban javult a készletek és a teljes rendelésállomány megítélése, de ezen belül az exporté nem.

Az építőiparban szeptemberben a magasépítők kilátásai kissé romlottak, az amúgy is pesszimistább mélyépítőké viszont jelentősen rosszabbodtak. A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése kissé rosszabb lett, a rendeléseké viszont sokkal kedvezőbb. A szolgáltatói bizalmi index szeptemberi javulásában szerepet játszott az általános üzletmenet és a várható forgalom javuló megítélése.

Összességében még mindig minimálisan több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég. Eközben viszont

tovább erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelések lendülete továbbra is nagyon erős, bár szeptemberben a kereskedelemben és az építőiparban érezhetően gyengült. Azonban még így ezek a cégek mintegy 60 százaléka tervez áremelést.

Tovább erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság jövőjét az elmúlt hónapokban a vállalatok és az emberek egyaránt egyre drámaibbnak érzékelték, szeptemberben a fogyasztók körében ez tovább erősödött.

Figyelemreméltó, hogy a GKI fogyasztói bizalmi index április óta

több mint 30 ponttal esett.

Legutóbb tíz éve, a Széll Kálmán terv idején volt borúlátóbb a lakosság.

Jelenleg a lakosság saját pénzügyi helyzetét az augusztusinál rosszabbnak érzi, jövőképük lényegesen pesszimistább a koronavírus-válság kezdetekor kialakult pániknál is.

A felmérések története során az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket idén februárban érezték a legkedvezőbbnek, azóta minden hónapban, egyenletes ütemben romlik ez a mutató.

A fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeit is jelentősen negatívan értékelték.

(napi.hu)

Valódi Hírek