Durvul a csörte a Fideszben: Parragh László keményen visszaszólt Matolcsynak, amiért kritizálták (+videó)

Arról is beszélt, hogy Magyarország inflációs pályája „régóta rossz”.

Az energiaválság hihetetlen mértékben megüti a gazdaságot, hiszen a magyar feldolgozóipar az egy energiaigényes terület. Energia egész Európában nincs, ebből következően a piacainkkal is baj van, tehát itt nemcsak magyarországi problémáról beszélünk, sőt főleg európai problémáról beszélünk, ami beszivárog hozzánk, és hogyha a piacainkra nem tudunk értékesíteni, akkor igazából nincs értelme előállítani — fejtette ki gondolatait a Magyar kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Hír TV-ben péntek este.

Parragh László azt mondta,

az inflációs pályánk már régóta rossz

és nem örül neki, hogy a köztestület korábbi előrejelzései beteljesültek.

„A mi állításunk meglehetősen egyszerű: hogyha a

természetes partnerünk Oroszország,

akkor azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió fönntart és bevezetett az oroszokkal szemben, azok láthatóan nem sikeresek, nem érik el a céljukat. Mi azt gondoljuk, hogy nekünk ezt az egészet újra kell gondolnunk, mert előbb fog rámenni az európai gazdaság, illetve a magyar gazdaság, mint az orosz”

— vélekedett.

Parragh ezek után úgy folytatta, hogy egy kormányzati beavatkozás sem tarthat végtelen ideig. Meggyőződése szerint évekre van szükség, hogy Európa átálljon egy teljesen másfajta energiára, ami egy hosszú átmeneti időszak lesz, ráadásul egyetlen költségvetés sem fogja tudni megfinanszírozni ezt az időszakot úgy, hogy a gazdaság ne roppanjon bele.

„Ha nincs termelés, akkor nincsenek munkahelyek, éppen ezért a termelőszektort kell életben tartania a kormányzatnak addig, ameddig azt a költségvetés bírja.

— hangoztatta, megjegyezve:

nem áll jól a »lapjárás«”.

Parragh László kifejtette: minden kormány kétségbeesetten keresi a megoldást, és akinek jobb a költségvetési helyzete, az mindenképpen előnyben van.

Jelezte: ennek a háborúnak az igazi vesztesei a közép-kelet-európai felzárkózó országok, akik az elmúlt tizenegynéhány évben lényegesen magasabb növekedési ütemet tudtak felmutatni, és nagyon erőteljesen közeledtek az uniós átlaghoz.

A beszélgetés során szóba került a kamara és a jegybank vitája is. A Magyar Nemzeti Bank egy, a héten kiadott közleménye úgy fogalmazott:

„Parragh László már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően”.

Parragh László a kritikára így reagált:

„Hát a nemzeti bankkal nekünk sok vitánk volt már a gazdaságpolitikai folyamatok tekintetében eddig az élet mindig minket igazolt. Szerintem bízzuk a gazdaságtörténetre a választ”.

Videó:

.

Valódi Hírek