Tiltakoznak az újságírók: Alkotmányellenes lehet Orbán Viktor legújabb rendelete

Az időzítés is furcsa.

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami tulajdonképpen lehetetlenné teszi a közérdekű adatokhoz való hozzáférést az Operatív Törzs döntései kapcsán.

Az időzítés azért is érdekes, mert a bíróság a héten már tárgyalt volna volna olyan adatigénylésről, amelyre ez a rendelet most már vonatkozik.

Erre a rendeletre reagált most a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

„Cinikusan és alkotmányellenesen él vissza a kormány a rendkívüli helyzettel, amikor az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva, visszamenőlegesen titkosította a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit”

— közölte a szövetség.

Az állásfoglalás külön kitér arra, hogy pont akkor született meg a rendelet, mikor az ügyben bírósági eljárás folyik.

„Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az operatív törzs jegyzőkönyvei. A nyilvánosságra tartozik, hogy a világjárvány elleni küzdelemben milyen, eddig nem publikált döntéseket hozott a kormány illetékes szervezete, különösen azért, mert a magyar halálozási adatok, és a járványellenes küzdelemre fordított kiadások még rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel”

— áll a közleményben.

A MÚOSZ felszólítja a magyar kormányt, hogy állítsák vissza az alkotmányos rendet, hiszen a törvények nem lehetnek visszamenőleges hatályúak.

(via muosz.hu)

Valódi Hírek