Súlyos vádak érkeztek: Magyarország keresztbe tesz az ukrán áramexportnak

Nem ez az első eset.

A magyarországi villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. „keresztbe fekszik” Ukrajna Európa felé irányuló áramexport-törekvéseinek, ami Kijevnek, Varsónak és Brüsszelnek is fáj — jelent meg egy magas rangú ukrán szakpolitikus véleménye az ukrán gazdasági médiában, amit a napi.hu szemlézett. Nem ez az első eset, hogy Magyarországot hasonló vádak érik.

Az Ukraine Business News arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország hátráltatja az ukrán áramexport bővülését Európába. A portál Olena Zerkal energiaügyi miniszter tanácsadója Twitteren megosztott gondolatait közölte: ezek szerint az európai árampiacon meglévő, kritikus áramhiány ellenére is

a magyar illetékesek mindent megtettek annak érdekében, hogy leállítsák az ukrajnai áramszolgáltatás további bővítését.

Zerkal úgy véli, Magyarország zsarolja az Európai Uniót. A főtanácsadó hozzátette: a magyarok tisztában vannak azzal, hogy e lépésükkel problémákat okoznak Kijevnek, Varsónak és Brüsszelnek, mivel Kijevnek pénzre van szüksége, Varsónak áramra, Brüsszelnek pedig a helyzet rendezésére. Zerkai viszont úgy látja, „Orbán Viktornak pénzre és győzelemre van szüksége az EU zsarolásához”.

Hasonló hír legutóbb augusztus végén érkezett Ukrajnából, akkor a 444.hu számolt be arról, hogy a magyar taktikázás mögött az állhat, hogy a kérdéskör problémamentessé tétele „az oroszoknak nem tetszene”. Akkor a Mavir Zrt. a napi.hu-nak küldött egy magyarázatot, melyben többek között ez olvasható:

„A Mavir a kezdetektől azt az álláspontot képviseli, hogy – ellentétben a korábbi kapacitáskiosztási gyakorlattal, amely most a szlovák és román határokon is átmenetileg alkalmazásra kerül – csak az uniós szabályzatoknak és irányelveknek megfelelő, átlátható, közös aukciós eljárás bevezetése esetén indítható el a kereskedelmi forgalom a magyar-ukrán határmetszéken. Ehhez a technikai feltételek biztosításán túl, a közös eljárás szabályrendszerében is meg kell állapodni”.

Az újabb hírrel kapcsolatban a lap megkereste a Mavir Zrt.-t, eddig még nem reagáltak.

(ubn.news / napi.hu)

Valódi Hírek