Botrány a közgyűlésen: Nem adják ki a környezetromboló kínai akkumulátorgyár közérdekű adatait (+videó)

Kifütyülték a fideszes képviselőket.

Barcsa Lajos, a város fideszes alpolgármestere szeptember elején írta alá a Debrecenben épülő új, kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos megállapodást. Az ünnepélyes eseményen részt vett Csen Csün-vej, a CATL nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgatója, valamint Kocsik-Marossy Virág, az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója is — írta a Szabad Európa.

A magyar kormány és a debreceni vezetőség eddig nem közölt sok részletet a megkötött üzlettel kapcsolatban, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy Kína milyen feltételeket szabott a háromezermilliárd forintos beruházáshoz. Mindezek miatt a gyár felépítése mind a helyi ellenzék, mind pedig a lakosság heves ellenérzését és tiltakozását váltotta ki..

A legnagyobb aggodalmakat az akkumulátorgyár hatalmas vízigénye és a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban szerzett negatív tapasztalatok váltották ki.

A Szabad Európa szeptember hetedikén az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést nyújtott be Debrecen polgármesteri hivatalához és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-hez.

Szekeres Antal jegyző egy szeptember 16-án írt levelében azt válaszolta az adatigénylésre, hogy mivel az önkormányzat

nem szerepel a szerződő felek között, ezért nem is adatgazdája a megállapodásnak.

Ez azért is meglepő, mert a város egyik alpolgármestere aláírta a megállapodásról szóló dokumentumot.

A nyilvánosság elől eltitkolt megállapodásról egyelőre annyit lehet tudni, amennyit Papp László fideszes polgármester a szeptember 15-i közgyűlésen Illyés János (Civil Fórum) kérdésére elmondott. A városvezető azt közölte, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egy ingatlanértékesítésre vonatkozó előszerződést írt alá, amelyet Barcsa Lajos alpolgármester egy protokolláris jelentőségű,

a közgyűlés felhatalmazását nem igénylő támogató záradékkal látott el.

Két hónapja heves tiltakozások bontakoztak ki az ügyben a 12 ezer lakosú Győrszentivánban, ennek tetőpontja volt egy heves hangulatú lakossági fórum szeptember 20-án. A győrszentiváni ipari park tervezett bővítése miatt megrendezett eseményen körülbelül ezer lakos szeretett volna válaszokat kapni a kormány által elrendelt „jelentősen zavaró hatású” ipari beruházással kapcsolatban, ám a jelenlévő kormányhivatali és önkormányzati résztvevők semmilyen érdemi választ nem adtak a kérdésekre.

Videó:

(szabadeuropa.hu / atlatszo.hu)

Valódi Hírek