Kiszúrták a rendeletben: Matolcsy jegybankjára nem vonatkoznak a szabályok, nekik nem kell fagyoskodniuk télen

Kivételezettek.

A Magyar Nemzeti Bankra nem vonatkozik a rendelet, amelynek értelmében maximum 18 fok lehet az állami intézményekben — szúrta ki a Telex a Magyar Közlöny hétfő este megjelent számában.

A szigorítás alól a rendelet első paragrafusa szerint kivételt jelentenek az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális, valamint a gyermekvédelmi és a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

A harmadik bekezdés szerint a nagyközönség számára nyitva tartó uszodai létesítményekben szintén lehet melegebb 18 foknál, és a 3. paragrafus harmadik része mondja ki, hogy az általános iskolákban 20 fok is lehet.

A 2. paragrafus (2) bekezdésének c) pontja értelmében

„a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:2. §-a szerinti többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság”

nem számít intézménynek, így

arra nem vonatkozik a szigorítás.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a lap kérdésére megerősítette, hogy a jegybank esetében nem érvényes a 18 fokos fűtési maximum.

Válasza szerint az MNB szervezeti, működési és gazdálkodási függetlenségét az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosítja, ez pedig azt jelenti, hogy

„valamint szerveinek tagjai a törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat sem a Kormánytól, más szervezettől, vagy politikai párttól”.

Hozzátették:

„természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű feladatai ellátását a legoptimálisabb energiafelhasználás mellett teljesítse”.

 

Valódi Hírek