Kimondta a hatóság: Pintér Sándorék majdnem orosz hekkerek kezére adták magyar kisiskolások adatait

Kirobbant a botrány.

Hivatalból eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága amiatt az orosz fejlesztésű honlapon elvégezhető IQ-teszt miatt, amiről néhány hete derült ki, hogy az állami gondoskodásban élő

6–18 éves

gyerekeken el kell azt végezni a Belügyminisztérium kérésére.

Az utasítást az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat adta ki.

A NAIH a szerdai sajtóközleményben azt írja, hogy miután tudomásukra jutott a teszt, amit az előírás alapján a a gyermekek gyámjainak (helyettes gyámjainak, nevelőszüleinek, illetve a gyermekotthon/lakásotthon nevelőinek) kell biztosítaniuk, ők maguk is próbaregisztrációt végeztek a honlapon, és átnézték a működését, szabályzatait, írja az Országos Sajtószolgálat.

Arra jutottak, hogy az adatkezelési műveletekkel összefüggésben

„jogsérelem

közvetlen veszélye

áll fenn, figyelemmel arra is, hogy azok során a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatainak harmadik országbeli adatkezelő általi kezelésére is sor kerülhet, amely adatkezelés jogszerűségére irányadó feltételek teljesülését, az érintettek megfelelő tájékoztatását és az őket megillető jogosultságok gyakorlásának lehetőségét a Hatóság nem látja maradéktalanul biztosítottnak.”

A Hatóság hivatalból eljárást indított, amely során felszólították az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket az annak alapján keletkezett személyes adatok törlése iránt is. Az adatkezelés további körülményeit a Hatóság jelenleg is vizsgálja.

„A Hatóság ezúton is felhívja az utasítással érintett gyermekvédelmi gyámok, helyettes gyámok, nevelőszülők, illetve a gyermekotthon/lakásotthon nevelőinek a figyelmét arra, hogy a szakellátott 13-18 éves korosztályú gyermekek 2022. szeptember 1-22. között esedékes felmérését az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnökének utasításában meghatározott honlapon

ne végezzék el.”

Az úgynevezett „pályaalkalmassági/IQ-felmérésről” a DK-s Arató Gergely írásban kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert nemrég, választ viszont nem tőle, hanem helyett Rétvári Bence államtitkártól kapott.

Rétvári a válaszban azt írta, Rétvári szerint a gyermekvédelemben élők szűrése a tehetségazonosítás és képességvizsgálat eszközeivel „fontos mérföldköve” annak, hogy a családjukat nélkülöző, traumatizált gyermekek is megkapják a jövőjüket segítő lehetőségeket, kapaszkodókat.

Az államtitkár szerint az orosz fejlesztésű oldal használatával kapcsolatban „adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség”, vagyis a tesztet kitöltő gyerek nem beazonosítható.

(via Telex.hu)

 

Valódi Hírek