Visszatér egy régi káder a kormányba, akit korábban Lázár János porig alázott

Új feladatot kap.

Az állami beruházási kerettörvény kidolgozásáért és a beruházási kontrolling- és elszámolási rendszer működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Dányi Gábort Lázár János építési miniszter

– írta csütörtök délelőtt a hvg.hu.

Megbízatása 2024. június 30-ig tart. A biztosi munkáért helyettes államtitkári juttatás jár.

Dányi évtizedek óta dolgozik az államigazgatásban, 2013-ban Magyari Péter hosszan foglalkozott kacskaringós, ám egyre magasabbra ívelő karrierjével, amiben a jelek szerint még mindig vannak újabb kanyarok.

Az első Orbán-kormány végén Matolcsy György minisztériumában Dányi kezelte az első Széchenyi-terv pályázati szoftverének beszerzését, és később is elsősorban forráselosztó rendszereket működtetett. A Medgyessy-kormányban

dolgozott Dobrev Klárának,

később a Gyurcsány-kormányok idején, amikor Bajnai Gordon vezette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), szintén kapott feladatot.

Később a Fidesz is kihasználta Dányi szakértelmét, aki 2010 után előbb Fellegi Tamás helyettes államtitkára lett, majd Petykó Zoltán mellett egyengette a pályázatokat az NFÜ-ben. Így került Dányi 2013-ban a Miniszterelnökséget akkor még csak államtitkári rangban vezető, egyre magasabbra rakétázó Lázár János felügyelete alá, aki abban az időben hirtelen az uniós források elosztása felett is nagy hatalmat kapott.

Dányival kapcsolatban ebből az időszakból származik egy beszámoló, ami tökéletesen bemutatja, milyen Lázár Jánosnak dolgozni.

A beszámoló szerint Lázár összehívta egy reggeli eligazításra az NFÜ dolgozóit, hogy bemutatkozzon, és kijelölje az erőviszonyokat. Az elbeszélések szerint úgy volt, hogy az államtitkár előtte külön találkozik Dányival, de Lázár ehelyett egyből az eligazítás helyszínére ment, és munkatársain keresztül értesítette leendő helyettesét, hogy

mindenki rá vár.

Ezután a színpadon tovább alázta Dányit, akit aztán le is küldött a pódiumról, hogy oltsa le a villanyt, mert túl erős a fény. Ezután operatív vezetőként úgy jelentette be Dányit beosztottjai előtt, mint akinek szoci múltja miatt rossz híre van a rendszerben, de ő úgy döntött, azért ad neki egy sanszot.

Úgy tűnik, most még egy sanszot kap, ugyanis Lázár Dányi Gábort nevezte ki az állami beruházási kerettörvény kidolgozásáért és a beruházási kontrolling- és elszámolási rendszer működtetéséért felelős miniszteri biztossá.

(via 444.hu)

Valódi Hírek