Így történjen a kutya mancsának ápolása!

Az emberekkel ellentétben, a kutya lábára nem kerül cipő, így számos feladat jut a mancsoknak. Jöjjenek most részletesen a kutya mancsainak jellemzői és a megfelelő ápolás lépései!

Ezért különlegesek a kutya mancsai

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a kutyák mancsai szupererővel bírnak, ugyanis számos dologra képesek. Ezek segítségével tájékozódik, szerez információkat a környezetével kapcsolatban, valamint ezeket – vagyis az általa közölni kívánt információkat – ki is bocsátja a talpán lévő verejtékmirigyek segítségével. A mancsok képesek fizikai védelem ellátására is. Az őket borító vastag szaruréteg megóvja az állatokat a sérülésekkel, káros hatásokkal szemben.

A szaruhártya és a karmok kellő tapadást biztosítanak, az alattuk elhelyezkedő zsírréteg pedig képes tompítani a mozgás során keletkező ütközéseket. Az ujjak között lévő bőr segíti a manőverezést, a mancs egésze pedig képes az állat teljes súlyának hordozására. Láthatjuk, mennyire különleges testrészek a mancsok. Gondos ápolásuk ezért elengedhetetlen a BioZoo.hu webshopban lévő ápolószerek segítségével!

A mancsok gondozásának fontossága

Mivel a kutya mancsai nap mint nap hatalmas terhelésnek vannak kitéve, fontos, hogy jól karban legyenek tartva. A mancs párnáinak ruganyosnak és simának kell maradnia annak érdekében, hogy megfelelően tudjanak “működni”. Ha már durva és repedezett, fontos azt kezelni, de a legjobb természetesen a megelőzés a megfelelő ápolás segítségével.

A leginkább célravezető kókuszolajat, shea vajat vagy kakaóvajat használni, ezek csak natúr összetevőket tartalmaznak és az sem baj, ha lenyalja őket a kutyus. De hasznosak a barackmagolajat, levendulaolajat vagy körömvirágot tartalmazó kozmetikumok is.

Mancsápolási rutin minden nap

Hogy könnyebb legyen megoldani a mancsok gondozását, az alábbiakban megosztunk egy egyszerűen követhető napi mancsápolási rutint, amely minden kutya számára megfelelő. Fontos, hogy séta előtt minden esetben ápoljuk a kutyus talpait mancsápolóval. Ezzel megvédhetjük a mancsait a káros, külső behatásoktól.

Séta után a mancsokat mindenképpen meg kell szárítani, ha nedvesek lettek. Ellenkező esetben fellágyulhatnak a szövetek, amely remek alapja lehet a különböző gombák, baktérium elterjedésének. Ha piszkos, sáros a kutya lába, mossuk is meg.

Mindig ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés, repedés a mancson. Ha igen, kezeljük a megfelelő eszközökkel. Végül még egyszer kerítsünk sort a mancsápoló alkalmazására. Ha bőrpírt, repedést, sérülést vagy szárazságot tapasztalunk, este ismételten használjuk az ápolószert.

A mancsokra a téli időszakban különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az utak sózása képes károsítani a mancsok állapotát, a sózott területeket érdemes ezért kerülni. Az ápolás egész folyamata nem vesz igénybe többet, mint 1-2 perc, azonban ha rendszeresen sort kerítünk rá, sokat tehetünk a kutya egészségének megőrzése érdekében.