Nem ezt ígérték: A kormány a természetvédelmi területeken is folyamatosan írtja ki az őshonos erdőket

Csak a kopasz táj várja a kirándulókat.

A Bakonyerdő Zrt. Balatonfüred körzetében nagyrészt „vágásos üzemmódban” kezeli az erdőket, a végeredmény azonban ugyanaz: kopasz táj az egykori erdő helyén.

– számolt be riportjában a 24.hu. Még a Natura 2000-es részeken is ez folyik.

A Koloska-völgy közelében, a Balatonfüred fölött elterülő fennsík egy részén az állami tulajdonban lévő területen néhány év alatt hatalmas részeken tűnt el az

őshonos tölgyerdő.

Az erdészet szerint a szakmában általánosan elfogadott módszerrel, az úgynevezett vágásos üzemmóddal termelték ki a fákat, mégis úgy néz ki a környék, mintha tarvágták volna.

A Balatonfüredi erdőért nevű Facebook-csoport egyik alapítója, Küsz András szerint az állami erdészet figyelmen kívül hagyta a tarvágást tiltó 2020-as alkotmánybírósági döntést, és ugyanúgy folytatódott az erdők kivágása Balatonfüreden.

Küsz András elmondta, hogy első körben kiszedik a

90–100 éves tölgyfák

80 százalékát, majd két év múlva a „végvágás” során a megmaradt állományt is kivágják.

A természetvédők állítják, hogy elkerülhető lenne a tarolás, ha mindenhol az úgynevezett szálaló gazdálkodást preferálnák, vagyis hogy az erdőből csak a vágásra érett fákat távolítanák el. Ezzel a technikával is biztosítható az ipari és a tűzifa szükséglet, ugyanakkor az erdő is folyamatosan újulhat.

A balatonfüredi körzet erdőtérképén viszont azt látszik, hogy a Bakonyerdő az itteni területek túlnyomó részét vágásos üzemmódban kezeli, és

nagy ütemben

vágja ki a tölgyeket még a Natura 2000-es részeken is.

A civilek szerint a változó éghajlat és a rendkívül tartós aszályok miatt ma már egyáltalán nem biztos, hogy az ilyen brutális beavatkozás után az erdő valaha képes lesz újraéledni.

Valódi Hírek