Kiszivárgott az EU terve: Így akarják csökkenteni az orosz gáztól való függőséget

Két ötlet is van.

Két megoldást dolgozott ki az Európai Bizottság a német Handelsblatt hírportál szerint az európai energiaválság enyhítésére, ezek közül az egyik pedig az Oroszországból importált földgázra vonatkozik.

Eszerint az EU-s szankciókhoz hasonlóan uniós jogszabályt kell arról alkotni, hogy az Európai Unió tagállamai az oroszok által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik és nem fizetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál.

Ezzel a módszerrel az EU elképzelése az, hogy

az unió diktálja a földgáz árát

Moszkvának, egyúttal pedig elintézné azt is, hogy a Kreml az európai bevételeiből egyre kevesebbet tudjon az Ukrajna elleni háborújára fordítani. A lap azt írja, hogy Oroszország – egy ideig legalábbis – kénytelen lenne így is Európának gázt szállítani, hiszen infrastruktúra hiányában egyelőre ezt a mennyiséget nem tudja máshova, például Kína felé eladni.

A Bizottság viszont azzal számol, hogy a lépésre válaszul Oroszország teljesen leállítja Európa felé a gázszállítást. Így ez a megoldás csupán akkor jöhet szóba, ha a tagállamok vállalják, hogy elapad az orosz gáz. (Ez viszont úgy fest, sikerül uniós szigor nélkül is: Oroszország leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéket is.)

Az Európai Bizottság egy másik lehetőséget is felvázolt, ez pedig szerintük az uniós piaci beavatkozás. Eszerint az EU-t két területre, egy vörös és zöld zónára kell felosztani. A zöld zónába kerülnének azok az országok, ahol alacsony a függőség az orosz földgáztól, a vörösbe pedig értelemszerűen azok az országok kerülnének, ahol nagy a kitettség az orosz földgáz felé.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek