Most derült ki: Gusztustalan módon kiszúrt a bajbajutottakkal Völner Pál, mielőtt megvádolta az ügyészség

Erre még volt ideje.

Az adósok szempontjából ijesztően gyorssá válik a végrehajtási eljárás, a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok.

Ezeket a változtatásokat még 2020 júliusában, az igazságügyi tárca javaslatára fogadta el a parlament. Akkor még Völner Pál volt minisztérium végrehajtási ügyekért is felelős államtitkára.

A szabályok bár 2021 januárjában életbe léptek, csak idén nyáron élesedtek, az árverezési moratórium júniusi lejárta után.

Völner akkor azzal indokolta a szabálymódosítást, hogy így gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése.

Völnert azóta

hivatali vesztegetéssel

vádolja az ügyészség, amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

„Az új árverési szabályok szerint az árverés három szakaszra oszlik, és akár már az első 20 napban sikeres lehet az árverés. A gyorsabb árveréssel a lakás elhagyása is korábban válik esedékessé”

– magyarázta a 24.hu-nak Nagyabonyi-Gondy Mónika, az Utcajogász Egyesület szakértője, aki szerint az egyik legnagyobb gond ezzel, hogy jelentősen szűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei a végrehajtási eljárásban.

Szerinte a kormánynak nem sikerült olyan szabályt kidolgoznia, ami biztosítaná a tisztességes eljárást, így az adós rendelkezésére álló jogorvoslati intézmények kiüresednek.

A végrehajtó intézkedése ellen kifogást 45 napja van a bíróságnak megvizsgálnia, ami így túlcsúszhat a 20 napos végrehajtási eljáráson.

(via 24.hu)

 

Valódi Hírek