Borúlátóak a vállalkozók: Ami most jön, még a koronavírus-járványnál is sokkal durvább lehet

Nehéz idők jönnek.

Bezárási hullámot indíthat az újabb energiadrágulás a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint. Az RTL Híradó megkérdezte a főtitkárukat, mire számíthatunk a következő hónapokban.

„Eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez vezethet, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet”

– mondta Perlusz László, a szervezet főtitkára.

Úgy számolnak, többen és hosszabb időre zárhatnak be az energiaárrobbanás hatására, mint korábban

a koronavírus-járvány miatt.

A cégek nagy részének októbertől kell magasabb rezsit fizetnie, mert akkor jár le a még kedvezőbb árú, éves energiaszerződése.

Az energia drágulása már akkora, hogy a cégek ezt már nem tudják a vevőikre hárítani.

„A vállalkozó mérlegeli azt, hogy kétszeres áron vagy 50 százalékos áremelés mellett lenne-e még elegendő kereslet a termékére, szolgáltatására. Ha nem, akkor kénytelen azt mondani, hogy inkább nem égeti a költségeit és bezár ideiglenesen vagy tartósan”

– vázolta a lehetőségeket Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője.

A gazdaságfejlesztési miniszter ennek ellenére optimista, ő továbbra is gazdasági növekedéssel számol. Erről szerdán beszélt az Inforádióban.

„Én nem gondolom, hogy a magyar gazdaság recesszióba esik. Azt se gondolom, hogy jövőre recesszióba esik. A növekedés lassulni fog. Képtelenség megúszni azt, hogy ne lassuljon a növekedés. Miközben viszont azt gondoljuk, hogy Németország recesszióba fog esni jövőre”

– mondta Nagy Márton.

(via RTL.hu)

Valódi Hírek