Vége az olcsó élelmiszerek korszakának: Az agrárközgazdász szerint új világ köszönt be

Az élelmiszerárak növekedésében Magyarország az élen jár európai szinten.

Legfeljebb a kereslet visszaesése állíthatja meg az élelmiszerárak emelkedését — mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádió adásában hétfőn.

A szakértő szerint az élelmiszerárak emelkedése – Magyarországon és Európában egyaránt – elért egy olyan szintet, ahol már egyértelműen csökken a fogyasztás. Még az alapvető élelmiszerek esetében is az látszik, hogy az emberek jobban megnézik mire költenek, elkezdtek takarékoskodni: kevesebb cukrot, kevesebb tejterméket és tojást vásárolnak.

A közgazdász rámutatott arra is, hogy

az élelmiszerárak növekedésében Magyarország az élen jár európai szinten.

„Az uniós átlagnak ugyanis több mint duplája a magyar élelmiszer-infláció, így még a hatósági áras termékekkel együtt is utolértük azokat a környező országokat, ahol korábban az élelmiszerek drágábbak voltak, mint nálunk.

Most Magyarország gyakorlatilag elérte az osztrák, szlovák és a szlovén szintet”

— értékelte a helyzetet Raskó György.

A szakértő előre vetítette, hogy újabb drágulásokra lehet majd számítani, ennek ellenére a gazdák nyeresége nem lesz nagyobb, mivel a költségeik a mostani gazdasági helyzetben még a bevételeknél is sokkal gyorsabban nőnek. Legfeljebb arra lesz elég a többletbevétel, hogy ne menjenek tönkre — jelentette ki.

Raskó György arra is emlékeztetett, hogy az élelmiszerek – politikai okokból kifolyólag – évtizedeken keresztül az olcsó termékek közé tartoztak, de most egy korszak lezárult ebben a tekintetben.

„Vége van az olcsó élelmiszerek korszakának”

— fogalmazott az InfoRádiónak Raskó György. Hozzátette, a drámai jelenségnek van pozitívuma is van.

„Ugyanis az elmúlt évtizedekben Európában és Magyarországon egyaránt megfigyelhető volt, hogy a lakosság rendkívül pazarló módon bánt az ennivalóval, és millió tonnás mennyiségben dobtak ki élelmiszert. A drágulás és a kereslet csökkenése legalább annyi pozitívummal jár, hogy egyúttal a pazarlásnak is véget vethet”

— mondta az agrárközgazdász.

(index.hu)

Valódi Hírek