Mi történt? A fideszes polgármester bevallotta: Akkora a baj, hogy nem biztos, hogy kezelni tudják az energiaválságot

Meglehetősen drámai forgatókönyvvel számol a fideszes politikus.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere közösségi oldalán új bejegyzést tett közzé hétfőn, melyben így írt: „Ha van azonban valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az éppen a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása”.

A politikus az drasztikusan emelkedő energiaárakról osztotta meg gondolatait, összegzésében így írt a magyar helyzetről:

„Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát.

Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik,

az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. (…) Biztos vagyok abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését”.

Saját tapasztalatairól pedig úgy írt: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros,

immáron szinte tízszeres áron.

Talán ezért is mondja azt Cser-Palkovics, hogy a „legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy

mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont”.

Hozzátette: „fontosak az elméleti viták is, és bízzunk benne, hogy jól kezeljük majd ezt a válságot, de ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal

nem fog sikerülni”.

A politikus ugyan közvetlenül nem utal a kormányra, de posztját mégis úgy zárja, hogy ezt a problémát csak lokálisan megoldani „nem is lehet”.

(Cser-Palkovics András/Facebook / 24.hu)

Valódi Hírek