Kiadták a figyelmeztetést: jelentős mértékű csapadék érkezik a Kárpát-medencébe

Változik az időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentést adott ki az európai és a hazai időjárásról; ebből kiderül, hogy a Kárpát-medencében jelentős csapadékra lehet számítani a napokban. Magyarországon azonban kisebb eséllyel fordulhat elő csapadék, és egyelőre a nappali csúcshőmérséklet is 30 Celsius-fok körül alakul.

A Balti-tenger felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja a Kárpát-medencét is érinti. A front mentén szórványosan fordul elő zápor, zivatar,

kisebb körzetekben jelentős mennyiségű csapadék gyűlik össze.

Kontinensünk nagyobb részén azonban frontmentes az idő, sokat süt a nap, inkább csak helyi hatások miatt alakul ki kevés helyen zápor, zivatar. Kelet- és Dél-Európában nagy területen alakul 30 fok felett a csúcsérték. A Kárpát-medencét érintő hidegfront hatására

csak kicsit mérséklődik a meleg, viszont csökken a csapadék kialakulási esélye.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható, nagyobb eséllyel a Dunától keletre, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Éjszaka a gomolyfelhők egy része összeesik, szétterül, majd hajnalra a fátyolfelhőzet is csökken.

Kedden a sok napsütés mellett már kevesebb lesz a gomolyfelhő, csak néhol fordulhat elő záporeső, a déli megyékben esetleg egy-egy zivatar. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, hétfőn zivatarok környezetében még erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között várható, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26 és 31 fok között valószínű.

(MTI korrigálva)

(Képünk illusztráció)