FRISS: Orbánnak nem kell az olcsó áram, ha Ukrajnából jön

Az orosz gázért bármit.

Ahogy Európa nagy részén, úgy Magyarországon is folyamatosan drágul az áram. A magyar áramtőzsdén vasárnap kora délutáni állás szerint, másnapi csúcsideji szállítással

803 euróért

lehetett 1 MWh áramot vásárolni. Tavaly augusztus 29-ére vonatkozóan ugyanez 92 euróba került.

Magyarországon még sosem került ilyen sokba az áram.

Ez közvetlenül nem érinti a rezsit, de általában a gazdaságot igen, hiszen a termelési költségek növekedése áremelkedéshez, így inflációhoz vezet.

A tőzsdén az árat a kereslet kínálat határozza meg, minél több áramot akarnak venni a vevők, annál drágább termelők jelennek meg az eladói oldalon. Minél több eladó van a tőzsdén, az ár annál lassabban növekszik, ezért logikus lenne minél több eladót beengedni.

Júliusban jelentkezett egy új eladó a magyar piacon: az ukrán állam. Azonban az MVM leányvállalata, a MAVIR

nem engedélyezte az ukrán importot.

A 444.hu információi szerint a magyar fél annyira elzárkózott, hogy teljesen megakadtak a tárgyalások az ukrán Ukrenergóval.

A források szerint ez

politikai döntés volt,

információk szerint a magyar kormány nem akar pénzt fizetni az ukrán államnak, addig biztosan nem, míg tárgyalnak az oroszokkal a gázról.

Más vélemények szerint a MAVIR 2023-ra vár, amikor új elszámolási rend lesz már életben az EU-s tagállamok és Ukrajna között a határkapacitásért felszámított díj elosztásában.

Ukrajnából három szomszédja felé megy áramvezeték: Szlovákia, Románia és Magyarország, ezek közül egyedül mi nem veszünk áramot Ukrajnától. Lengyelország is vásárol Ukrajnától áramot, és elkezdték a közvetlen kapcsolat kiépítését is, a közvetlen Lengyelországot elérő áramvezeték 2023-ra készülhet el.

Az ukrajnai áram megawattonként 5-6 euróval lenne olcsóbb, az árak letörésében mégis komoly szerepe lehet az ukrán áramnak, hiszen felkínált mennyiség növelése szinte automatikusan visszafogja a drágulást.

(via 444.hu)

Valódi Hírek