Nincs kegyelem: Bedarálják az óvodákat is Orbánék

Uniós pénzből kezdték felújítani a keszthelyi óvodát, nem fejezik be a felújítást, inkább elbontják az épületet.

200 millió forintnyi EU-s támogatást kell visszafizetnie a keszthelyi önkormányzatnak, mert elbontják azt az óvodát, amit korábban uniós pénzből kezdtek el felújítani — írja a 24.hu.

Ruzsics Ferenc, a város korábbi, fideszes polgármestere még 2018-ban számolt be arról, hogy a település 199,96 forint vissza nem térítendő támogatást nyert Életfa Óvoda Kísérleti utcai tagóvodájának felújítására és bővítésére, ami azért nagy szó, mert az intézményben 1979 óta nem volt nagyobb felújítás. Most csütörtökön azonban a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott egy indítványt, miszerint

nem fejezik be a felújítást, inkább elbontják az épületet.

Az indoklás szerint „a beruházások állapotára és a kivitelezési körülményekre tekintettel” hozták meg a döntést.

A lap szerint a felújítás elvileg 75 százalékos készültségű, valójában azonban a rossz minőségű kivitelezés és az ázások miatt ez inkább csak 40-45 százalék. Az indítványban a képviselő-testület arra is felhatalmazta a polgármestert, hogy tegyen jogi lépéseket a felújítás kivitelezőjével, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben.

Az InvestMondi-Systemet korábban azzal bízta meg az önkormányzat, hogy újítsa fel az óvodát, a városi strandot és a Reischl sörházat, és erre

több mint 1 milliárd forint uniós pénz állt rendelkezésre.

A cég minden esetben a legolcsóbb ajánlatot adta, mostanra azonban az építkezésekkel megcsúsztak, és nem is megfelelő minőségű a kivitelezés. A strand és a sörház felújítását korábban az unió csalás elleni hivatala, az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) is vizsgálta, de miután az érintett támogatási összeget visszafizette az önkormányzat, a vizsgálatot leállították, hiszen az EU-t így nem érte kár.

Manninger Jenő, Keszthely frissen megválasztott fideszes polgármestere azt mondta, az óvodára költött 200 millió forint nagyobb részét is vissza kell fizetni, az összegből ugyanis csak 33 millió maradt a számlán, ennyit nem hívtak még le. A polgármester kiemelte, hogy természetesen a projekt építésében és műszaki lebonyolításában részt vevőket perelni fogják anyagi kártérítésért. A csütörtöki előterjesztés szerint az önkormányzat 446 milliós követelést tart nyilván a InvestMondi-Systemmel szemben, ebből 145 millió esik az óvodára. A másik két projektet tehát még azelőtt leállította az önkormányzat, hogy a források nagyobb részét lehívták volna.

A Népszava közben pedig arról írt, hogy befalazták egy óvoda ablakait és elvették az udvarát, csak hogy a Vöröskereszt visszakapja a székházát a budai Várban.

Ugyanis a kormány kitalálta, hogy visszaépíti a Dísz tér sarkára a Vöröskereszt egykori székházát. Ennek okán, megszűnik a Batthyány-palota első emeletén kialakított kis létszámú családias óvoda ablakaiból a gyönyörű kilátás.

„Nekem se tetszett az ottani zsibvásár, amit már önkormányzati képviselőként is szóvá tettem, de az akkori fideszes kerületvezetés a füle botját se mozdította a helyzet rendezése érdekében. Az óvoda vásár mögött lévő játszókertjéhez viszont semmiképpen nem akartunk nyúlni.

Erre az Orbán-kormány kitalálta, hogy visszaépíti ezt a monstrumot,

vagyis inkább épít egy vasbeton szörnyet, amit azután Vöröskereszt-székházzá cicomáz. A megvalósítással megbízott Várkapitányság ugyan elhívott minket egy egyeztetésre, de az valójában azt jelentette, hogy rábólinthattunk volna a kormány elképzeléseire. Nem tettük, hiszen ez a játszóudvar megszűnését jelentette, miközben az óvoda vizesblokkjainak ablakait is elfalazták volna.

Erre megoldották erőből”

— számolt be keserű tapasztalatairól V. Naszályi Márta, Budavár ellenzéki polgármestere.

A kormány végül háromszor módosított a hatályos jogszabályokon csupán azért, hogy eredeti formájában építhesse vissza az épületet.

Amikor kiderült, hogy az épülettel elfalaznák a szomszédos óvoda ablakait és az önkormányzat tiltakozott, jogszabályt írtak arra, hogy a kiemelt beruházásokat akadályozó épületeket a tulajdonosnak saját költségén kell átalakítania úgy, hogy az megfeleljen a kormány érdekeknek.

(24.hu / nepszava.hu)

Valódi Hírek