Ketyeg az óra Orbánnak: Hétfőn lejár a brüsszeli határidő, Magyarország eleshet az EU-s pénzektől

A magyar kormány semmit nem javított a bizottság által jelzett aggályokon.

Hétfőn éjfélkor lejár az egyhónapos határidő a jogállami feltételrendszerekkel kapcsolatos brüsszeli levél megválaszolására, de a magyar kormánynak további gesztusokat kellene tennie annak érdekében, hogy az Európai Bizottság szeptemberben ne javasoljon pénzügyi szankciókat a tagállamokból álló tanácsnak — írja a Szabad Európa.

Fontos mérföldkőhöz érkezik augusztus 22-én a Magyarország ellen április végén indított hivatalos eljárás, amit az uniós pénzügyi érdekeket veszélyeztető jogállamisági aggályok miatt rendeltek el.

A kormánynak legkésőbb hétfő éjfélig kellene eljuttatnia Brüsszelbe válaszait az Európai Bizottság (EB) július 20-án kelt levelére, amelyben a testület egyfelől kevesellte a magyar kormány által eddig kilátásba helyezett korrekciós intézkedéseket, másfelől tájékoztatást nyújtott arról, milyen pénzügyi intézkedéseket, azaz szankciókat tervez javasolni a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak.

Az esetleges pénzügyi szankciók mibenlétéről és mértékéről eddig semmilyen részlet nem szivárgott ki, de a Szabad Európának nyilatkozó brüsszeli források a fennálló problémák átfogó jellegére, komolyságára és tartósságára való tekintettel

„nem jelentéktelen” pénzügyi következményekre számítanak,

ha Budapestnek nem sikerül eloszlatnia az EB kételyeit. Ehhez mindenképpen az eddigieket meghaladó intézkedéseket kellene bejelentenie a kormánynak, amelyek kellően garantálják az uniós költségvetési források és pénzügyi érdekek védelmét.

Az Orbán-kormány nyilvánosan eddig két intézkedéscsomagot jelentett be, de az elsőt (egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentése, a csalási és korrupciós ügyek bírósági jogorvoslatának lehetősége, korrupcióellenes munkacsoport létrehozása és a jogalkotásokat megelőzően széles körű társadalmi párbeszéd lefolytatása) Brüsszel nem tartotta elégségesnek, a másodikat pedig – brüsszeli források szerint – túl későn jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter ahhoz, hogy érdemben figyelembe tudja venni a testület.

A Szabad Európa ugyanakkor úgy tudja, hogy az EB előzetes vizsgálódása szerint ezek a második körben bejelentett lépések sem változtattak volna Brüsszel álláspontján.

Mindebből az is következik, hogy a kormánynak valószínűleg további engedményeket kellene tennie annak érdekében, hogy az Európai Bizottság előreláthatóan szeptember folyamán ne kezdeményezze hivatalosan a tanácsnál a Magyarországnak papíron járó uniós kifizetések egy részének felfüggesztését vagy csökkentését, ahogy arról a jogállami feltételrendszerről szóló rendelet rendelkezik.

A lap beszámolója szerint Johannes Hahn költségvetési biztos július 20-án kelt levele óta folyamatosan égtek a vonalak Budapest és Brüsszel között, és az elmúlt hetekben számos szakértői és politikai szintű egyeztetésre került sor. Brüsszelben néhány nappal a határidő letelte előtt mégsem tűntek túl bizakodónak, emlékeztetve ugyanakkor arra, hogy a kormánynak a levél kézbesítése utáni egy-két hétben is lenne még lehetősége a megfelelő kiigazítások bejelentésére.

„A magyar kormány által javasolt korrekciós intézkedések nem küszöbölik ki átfogóan a bizottság által jelzett aggályokat.

A levél megfelelő és arányos intézkedéseket vázol fel, amelyeket a bizottság a tanácsnak tervez javasolni az uniós pénzügyi érdekek védelmében. Magyarországnak egy hónap áll rendelkezésére, hogy megtegye észrevételeit többek között az előirányzott intézkedések arányosságát illetően. A bizottság további korrekciós lépésekre ösztönzi a kormányt”

— többek között ez áll a lap birtokába jutott levélben, amelyben annak bizalmas jellegére hivatkozva meglehetősen szűkszavúan Johannes Hahn tájékoztatta még július 22-én az Európai Parlament illetékes szakbizottságainak elnökeit.

Az Európai Bizottság április végén indította el az eljárásokat, amikor írásban tájékoztatta a magyar kormányt erről. A testület a magyar közbeszerzési rendszert jellemző rendszerszintű hiányosságok tartós meglétével, egy átfogó korrupcióellenes keret hiányával és súlyosbító tényezőként a nyomozati és vádhatósági tevékenység függetlenségének korlátaival indokolta a jogállamisági féknek is nevezett mechanizmus aktiválását.

A sikertelen megegyezések miatt az Európai Bizottság pénzügyi intézkedéseket terjeszthet a tanács elé, amelynek a javaslat kézhezvételétől számított egy hónapon belül a szavazatok minősített többségével döntést kell hoznia. Ez azt jelenti, hogy

legalább tizenöt tagállamnak igennel kell szavaznia úgy, hogy az uniós népesség legalább 65 százalékát lefedjék.

Kivételes esetben a döntés meghozatalára adott határidő akár két hónappal is meghosszabbítható.

Megfigyelők szerint a magyar kormánynak minden oka megvan arra, hogy a folyamat ne jusson el a pénzügyi szankciók kezdeményezéséig. Ha ez mégis bekövetkezik, Magyarország valószínűleg keresztet vethet a helyreállítási pénzek idei jóváhagyására, hiszen utóbbit részben a folyamatban lévő eljáráshoz hasonló problémák blokkolják. Bár a két dosszié jogilag külön vágányon fut, politikailag egyértelmű az összefüggés közöttük — mutattak rá a lap által megkérdezett EU-források.

A Szabad Európának nyilatkozó, nevük mellőzését kérő brüsszeli források remélik, hogy „a karambol még megelőzhető”. „Senki nem akarja megbüntetni Magyarországot. Az uniónak így is van már éppen elég problémája” — szögezte le egy EU-diplomata.

(szabadeuropa.hu)

Valódi Hírek