Ítéletidő: Riasztást adtak ki az egész országra, a tűzijátékról délben döntenek

Lőttek az esti lövöldözésnek?

A teljes országra riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország nyugati, illetve középső területein szombaton egész nap záporokra, zivatarokra lehet számítani,

felhőszakadással és jégesőkkel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is, továbbá riasztást kellett kiadni felhőszakadás miatt is, ez pedig azt jelenti, hogy rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Vasárnap főleg a Dunántúlon már inkább a folyamatos eső lesz a jellemző. Arrafelé a tartós csapadékhullás által 24 óra alatt összegyűlő mennyiség nagy területen meghaladhatja a 20-40 mm-t, sőt kisebb körzetekben akár 80-100 mm körüli napi összeg sem zárható ki.

Kovács Zoltán a Facebookon közölte, hogy szombaton reggel 7 órakor megkezdte működését az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről.

Kovács Zoltán emlékeztetett: pénteken úgy döntöttek, hogy a 8 órakor kezdődő állami díszünnepséget és a tisztavatást az eredeti terveknek megfelelően megtartják, a 9 órára tervezett légi parádé azonban a várhatóan kedvezőtlen és bizonytalan időjárási körülmények miatt — a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében —

elmarad.

A 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs 12 órai ülését követően fog döntést hozni — tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: bármilyen, a programokban bekövetkező változásról azonnal tájékoztatják a közvéleményt, egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy indulás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális információkról a Szent István napi programsorozat applikációján, honlapján és a médián keresztül.

 

Valódi Hírek