Konnektor vagy töltőkábel?

Fali konnektorok minden ingatlanban megtalálhatók, amelyek napi és állandó használatban vannak. Kezelésük egyszerű, gyorsan töltésre kapcsolhatjuk az elektromos autót. Mi a helyzet a töltőkábelekkel? Melyik módszer a hatékonyabb? Milyen hatása van a töltésre a rezsicsökkentésnek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A töltőkábelek hatékonysága

A címben feltett kérdést gyorsan megválaszoljuk: a töltőkábel minden esetben hatékonyabb a fali konnektorok alkalmazásánál. Igaz, utóbbit egyszerűbb kezelni és minden házban megtalálható, de több, jelenleg fontosabb szempontból sem tudja felvenni a versenyt egy EautóTöltőkábel.hu-nál kapható autótöltő kábellel. A mai energiaárak mellett is segít kordában tartani rezsiszámláinkat, az alkalmazása biztonságos, valamint technikai szempontból is sokkal fejlettebb megoldásokkal operál.

Vegyük csak alapul a töltési veszteséget, amelyet egy ilyen eszköz tökéletesen minimalizál. Az előbb említett jelenség tulajdonképpen a bemeneti és kimeneti energiák arányát jelenti, hiszen például elektromos autó töltés során az akkumulátort is szükséges kellő hőmérsékletre felmelegíteni.

Beszéljünk a konkrét számokról

Egy fali konnektor töltési hatásfoka mindössze 70 százalék, azaz közel egyharmada töltési veszteségként jelentkezik. A fali töltőket kifejezetten erre a célra találták ki, velük közvetlenül tölthetjük fel elektromos autónkat. Egy fali töltő hatásfoka 91%, több mint 20%-kal hatékonyabb az egyszerű konnektoroknál. Természetesen már itt is van lehetőség okostöltőket választani, amelyekkel akár a töltési erősséget is irányíthatjuk, valamint visszajelzést adnak a felhasznált áram mennyiségéről, továbbá intelligens árammegosztóval is rendelkeznek. Ezáltal képesek saját magukat is szabályozni, hogy semmilyen esetben se történjen valamilyen baleset.

Rezsicsökkentés: változások hatása a mindennapokban

A magyar kormány kénytelen volt az európai energiahelyzet miatt megváltoztatni a rezsicsökkentés szabályait. Behozta az átlag fogyasztói limitet, amely villany esetében havi 210 kilowattórát jelent. A határ feletti fogyasztásért innentől kezdve piaci árat kell fizetni. A limitig kilowattonként 36 forint, afelett 71,1 forint/kWh ár lesz érvényes. Természetesen érdemes számolgatni, elektromos autóval rendelkezőknek kifejezetten ajánlott is.

Töltőkábellel az elszálló havi kiadások ellen

A rezsicsökkentés kedvezmények szigorítása miatt egyáltalán nem mindegy, milyen hatékonyan töltjük fel elektromos autónkat. Egy pedált megnézve, a BMW i3 (94Ah) fogyasztása 13,1 kWh/100 km. Feltöltése 14 óra alatt történik, óránként 2,3 kW, összességében 32 kW áram felhasználásával. Ilyenkor kifejezetten fontos, mennyire hatékony a töltési módszerünk, nem elhanyagolható a töltési veszteség mértékének vizsgálata. Ne feledjük, egy fali töltőkábel 20%-kal nagyobb teljesítményre képes a többi otthoni megoldáshoz viszonyítva.