Az amerikai hírszerzés szerint Orbán már novemberben tudta, hogy Putyin Ukrajna lerohanására készül

Beavatták.

A Washington Post hosszú cikkben írt az ukrajnát érintő orosz támadás előzményeiről, melyben európai és amerikai kormánytagok mesélik el, mit tudtak, hogyan készültek az egyre jobban várható orosz támadásra.

A cikkben szó esik Magyarországról is, így kiderül, hogy

a magyar kormány már tavaly novemberben tudhatott az Ukrajna megszállására irányuló orosz tervekről.

A Washington Post részletes leírást ad egy nem nyilvános brüsszeli találkozóról, ahol Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője a NATO-tagok nagykövetei előtt ismertette a Kreml szándékait. Az amerikai hírszertés akkor már pontos információkkal rendelkezettaz orosz tervekről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján.

A brit küldött, aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire, felállt, és indulatosan közölte, hogy

amit az amerikaiak mondanak, az igaz.

A Washington Postnak nyilatkozó egyik forrás szerint az ülésen részt vevők három táborra szakadtak: számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, Ukrajna lerohanása nem fog megtörténni, őrültség lenne Putyin részéről, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei.

A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy Putyin támadni fog ugyan, de csak visszafogott mértékben, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”.

De a britek és a balti államok elhitték a totális invázióról szóló értesüléseket.

Mivel a brüsszeli találkozón hivatalból jelen kellett lennie a magyar NATO-képviseletnek is, ezért ha továbbították az ott elhangzottakat, akkor

Orbán Viktor és környezete november óta tudhatta,

mire készül Putyin. Ami azért is érdekes, mert a magyar miniszterelnök békemisszióként ünnepeltette februári moszkvai útját, a kormánypropaganda pedig nem győzött gúnyolódni azokon, akik szerint Putyin támadni fog.

(Washington Post / 444.hu)

Valódi Hírek