Történelmi veszteségek Putyinéknál: Hullanak az orosz helikopterek, legalább 50 gépet biztosan kilőttek az ukránok

Bizonyítékot is közöltek.

Legalább 50 helikoptert elvesztett az orosz haderő az Ukrajna ellen indított invázió során, ami valószínűleg példátlan veszteségnek mondható a történelemben ilyen rövid idő alatt, írja az Oryx beszámolója alapján a Portfolio.

Az orosz-ukrán háború veszteségeit képes bizonyítékokkal és dátumbélyeggel összesítő Oryx szakportál kedden arról számolt be, hogy legalább 50 orosz helikopter lelövéséről már képes bizonyíték van, melyet a portál weboldalán meg is lehet tekinteni.

Érdekes módon az orosz veszteségek zöme, mintegy 16 gép, Ka-52-es harci helikopter, amelynek elvileg egy kifejezetten modern forgószárnyas platformnak kellene lennie, korszerű védelmi rendszerekkel felszerelve. A második legnagyobb veszteséget a Mi-8-as közepes többcélú helikopterek teszik ki, ami annyira már nem meglepő: eddig 13 ilyen gépet vesztettek el az oroszok (vélhetően Mi-17-essel együtt).

Ukrajna hivatalos összesítésében 194 lelőtt orosz helikopter szerepel, a valóság valahol az Oryx listája és az ukrán közlés között lehet, inkább az Oryx listája felé billentve a mérleg nyelvét.

Megjegyzik, egyébként az 50-es veszteségszám is nagyon kiugró: talán még sosem volt olyan katonai konfliktus, mely során egy ország ilyen sok katonai helikoptert vesztett volna, ilyen rövid idő alatt. A Szovjetunió 9 éves afganisztáni háborúja alatt talán túllépték ezt a számot, de az ukrajnai háború még csupán a hatodik hónapban tart.

(oryxspioenkop.com / portfolio.hu)

Valódi Hírek