Botrány: Már egymással versenyeznek az iskolák, hogy ki tudja kreatívabban magához csábítani a tanárokat

Pár héttel az iskolakezdés előtt.

„Nálunk sincs kolbászból a kerítés, de van támogató környezet.”

– Ilyen és ehhez hasonló szövegekkel keresnek tanárokat a Facebookon iskolák és tanárok, ráadásul egyre kétségbeesettebben már nem csak a hivatalos állásportálon hirdetnek állásokat.

Van, ahol igyekeznek minél kreatívabban és őszintébben fogalmazni. Egy budapesti, I. kerületi iskolában távozó kollégájukat kiretusálva a tetris challenge-es képről keresnek testnevelő tanárt. Azt írják, nálunk sincs kolbászból a kerítés, nincs bértáblán felüli fizetés, de van támogató környezet.

A pedagógus szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy ha a kormány nem tesz azonnali béremelési ajánlatot, akkor

sztrájkba kezdenek.

Ezt támogatná a Diákok a Tanárokért diákszervezet, akik márciusban is utcára vonultak, hogy kifejezzék a szolidaritásukat. Most szeptember 2-ára is szimpátiatüntetést szerveznek Budapestre.

Mindenképpen szeretnénk a pedagógusaink számára megmutatni azt, hogy mi mellettük állunk, támogatjuk őket, biztatni őket, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz, hogy álljanak ki magukért, mert ezzel magukat is támogatják, minket is

– mondta az RTL Híradónak Kranyik Tünde, a szervezet elnökségi tagja.

Kerestük a Belügyminisztériumot, a tüntetés hírére nem reagáltak, de azt írták, a szakszervezeti egyeztetések akárcsak az Európai Bizottsággal megkezdett tárgyalások, tovább folytatódnak. A cél, hogy az uniós költségvetési ciklus, azaz 2027 végére a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 80 százalékára emelkedjenek.

Valódi Hírek