Lesújtó: A magyarok egyre inkább arra számítanak, hogy csak 70 évesen mehetnek nyugdíjba

Egyre többen gondolják, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fognak.

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében mérte fel, mire számítanak idős korukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, egy év alatt pedig 21 százalékról 27 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik úgy látják,

a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fognak.

A negyedévente elvégzett reprezentatív kutatásban résztvevők ugyan már a korábbi években is átlagban 69 évre várták a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt, ugyanakkor fontos változás, hogy míg 2019 és 2020-ban a 65 év volt a leggyakrabban említett korhatár, addig 2021-ben és 2022-ben már többen említették a 70 évet.

„Igaz, a különbség csak pár százalék, ha azonban a trendeket nézzük, akkor a következő időszakban

már 70 év jelenhet meg a többségnél”

— ismertette a kutatás legfontosabb eredményeit Székely Pálma, a K&H Biztosító munkatársa, aki kiemelte az is: Lényeges az is, hogy a különböző korosztályba tartozók eltérően látják a jövőjüket. Míg az ötvenes korosztály legnagyobb része – 43 százaléka – a 65 éves nyugdíjkorhatárra számít, addig a harmincasok és negyvenesek körében már most a 70 évet említették a leggyakrabban.

A KSH 2021-es adatai szerint

a várható átlagos élettartam a férfiak esetében 70,69, a nőknél 77,52 év Magyarországon.

A válaszadók elárulták azt is, hogy valójában mikor terveznek nyugdíjba vonulni. A megkérdezettek 61 százaléka akkor tervezi a nyugdíjba vonulást, amikor erre a törvényi keretek lehetőséget adnak. A korábbi években többen voltak: 2019, 2020 és 2021 második negyedévében 66-70 százalékuk számított erre.

A mostani kutatás végeredménye szerint 27 százalék mondható pesszimistának: ők azt várják, hogy

a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fognak.

Ez az arány magasabb az előző évek 20 százalék körüli szintjéhez képest.

(rtl.hu)

Valódi Hírek