Kiderült: 30 milliárdért moshatja a börtönök szennyesét a kiírt közbeszerzés Fidesz-közeli győztese

Eldőlt a négy évre szóló keretszerződés sorsa.

Az újabb egyajánlatos közbeszerzést, a miskolci Referencia Mosodák Zrt. nyerte, és moshatja négy évig, legfeljebb nettó 30 milliárd forint keretösszegig a büntetés-végrehajtás és más egészségügyi intézmények a textíliáit — szúrta ki a Napi.hu az uniós közbeszerzési közlönyben, megjegyezve, hogy a győztes társaság a kormányzati kedvenc takarítócég, a B+N Referencia Zrt. leányvállalata.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Referenciával július 29-én kötött keretmegállapodást. Feladatai közé tartozik

  • a mosás,
  • szárítás,
  • mángorlás,
  • vasalás,
  • hajtogatás,
  • varrodai javítás,
  • selejtezésre való előkészítés,
  • szállítás az egészségügyre vonatkozó kórházi higiénét biztosító előírások betartásával.

Így tehát mosni kell ágyneműt, lepedőt, műtős lepedőt, borogatót, lyukas kendőt, abroszt, dolgozói, műtős és betegruházatot is.

A szerződés teljesítésébe a miskolci cég bevonja a BVOP két cégét is, a Pálhalmai Agrospeciál Kft.-t és a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-t.

A portál a céginfo.hu adatai alapján felidézte, a nyertes Referencia Mosodák Szolgáltató Zrt. 1993-ban alakult,

a jegyzett tőkéje 180 millió forint,

egyedüli részvényese 2017 óta B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. A múlt évet 4 milliárd 286 millió forint nettó árbevétel mellett 162 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta. A B + N Referencia cégadatokban látható tulajdonosa jelenleg Kis-Szölgyémi Ferenc. A takarítócéget 2011-ben a Mundus Invest Zrt. alapította és volt 2015-ig a tulajdonosa, ennek részvényese Fonyó Károly, Simicska Lajos munkatársa volt. A Mundus később Nyerges Zsolthoz és Simicskához került, végül Mészáros Lőrincnél landolt, a cég jelenleg végelszámolás alatt áll.

A Népszava felidézte, hogy

Brüsszel nem állítja le a jogállamisági eljárást,

és újabb levelet küldött a kormánynak, elégtelennek tartva a magyar kormányzat által ígért lépéseket, amelyek között van az egyszereplős közbeszerzések arányának a csökkentése, a korrupciós ügyek hatékonyabb felderítése.

(napi.hu / nepszava.hu)

Valódi Hírek