Botrány: Üresen állnak az EU-s milliárdokból megépített lakóotthonok Hajdú-Bihar megyében

Máig nem költözhetett be egyetlen fogyatékossággal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg sem.

Magyarországon még egyetlen, 2017-ben indult férőhelykiváltó programot sem fejeztek be — olvasható a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapján. A szervezetet a Hajdú-bihari projekt csúszása miatti költségnövekedést, csak a megvalósulás, a legfrissebb határidő szerint december 31. után lehet számszerűsíteni. Vannak házak, amelyek már 2019-re elkészültek, de máig nem költözhetett be egyetlen fogyatékossággal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg sem.

Az esettel kapcsolatban debreciner.hu cikkét szemlézte a Szabad Európa új sorozatában, a Szabad oldalban.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2017. december 21-én írta alá azt a szerződést, amely alapján elindulhatott a

Jobb, mint az otthon – támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében” című program, amelyre az Európai Unió 2,41 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A projekt keretében szociális otthonok férőhelyeit váltják ki új lakóotthonok építésével, valamint meglévő épületek felújításával

  • Bárándon,
  • Derecskén,
  • Püspökladányban
  • és Szerepen.

Az SZGYF honlapján olvasható leírás szerint a beruházás „elősegíti a fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg, továbbá szenvedélybeteg személyek igényeire reflektáló, magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási formák kialakítását”.

Az Emmi korábban azt írta, a kezdeményezésre azért van szükség, mert a meglévő, nagy létszámú intézmény sok esetben az adott település szélén, korszerűtlen épületben működik, nem biztosítja a tényleges társadalmi integrációt, valamint nem feltétlenül alkalmas az egyéni képességekre és szükségletekre alapozott szolgáltatás nyújtására. A Jobb, mint az otthon szakmai terve szerint a Hajdú-bihari projekt keretében 249 férőhely kiváltását tervezték. Ebből 72 a fogyatékossággal élő személyek ellátását, 95 pszichiátriai ellátást, 82 pedig szenvedélybetegek ellátását biztosító férőhely.

A projekt fizikai megvalósítását 2018 augusztusában kezdték el. Verdó György, a szervezet Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy a projekt sikeres és a tervezett ütemben haladó megvalósítása sok ember közös akaratának és áldozatos munkájának eredménye.

Négy év elteltével, 2021 tavaszára minden ház felépült nemcsak Derecskén, hanem Bárándon, Püspökladányban és Szerepen is, de

máig nem költözött be senki.

Verdó Györgyöt ugyanakkor 2020-ban felmentették a tisztségéből. A beruházás befejezési határidejét összesen négy alkalommal tolták ki a megvalósítás folyamán, így 2022. december 31. a jelenleg érvényes határidő.

A lap megnézte a Derecskén épült öt házat, miután egy olvasó szerint a projekt csak az ingatlanok miatt valósult meg, a jelenleg szociális otthonban élők valójában nem fognak beköltözni a lakásokba. A pletyka szerint valaki(k) arra játszhat(nak), hogy az uniós szabályozásnak megfelelően, a projekt befejezésétől számított

öt év letelte után nem lesz kötelező szociális célra használni az épületeket.

Ami elsőre feltűnő volt, hogy több helyszín is a település perifériáján található, miközben az európai uniós kezdeményezésnek a felhívás szerint éppen az érintett személyek társadalmi integrációja lett volna az egyik legfontosabb célkitűzése, ehhez képest több esetben is csak a város belterületének szélén kaptak helyet.

Maguk az ingatlanok kívülről mind kifogástalan állapotban vannak, de nagy hirdetőtáblát csak a Mikes Kelemen utcában használtak, kis táblát helyeztek el a kerítésre a Bajcsy-Zsilinszky és a Kossuth utcában, a Móricz utcában már csak az ablakba ragasztottak ki egy lapot, a Bors utcában pedig semmiféle információ nincs.

Az ingatlanok szomszédságában élők szerint a házakban valóban nem lakik senki, nem is voltak lakói soha. Az SZGYF azt közölte, hogy az érintett ingatlanok állami tulajdonban vannak, az ellátott személyek egyelőre azért nem költözhettek be a lakásokba, mert jelenleg is folyamatban van a megvalósításuk, „az ellátottak költözése a kapcsolódó projektelemek együttes megvalósulását követően válik lehetővé”.

A szervezet sajtóosztálya, azt közölte, hogy a projekt kötelezően vállalt feladata egy úgynevezett szolgáltatási gyűrű kialakítása, a szolgáltatóközpont biztosítja a törvény szerinti, kötelezően nyújtandó étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a nappali ellátást vagy a támogató szolgálatot.

„A működéshez (beköltözéshez) szükséges szolgáltatói bejegyzés kérelmezése a projektelemek megvalósítását követően nyújtható be”

— írták.

A jelentős csúszást „a projektet érintő gazdasági változásokkal” magyarázták, ami miatt át kellett tervezni a projekt mérföldköveit. A főigazgatóság azt ígérte, a beköltözés a projekt időtartamán belül megtörténik, de hozzátették, hogy ez jelenleg az engedélyeztetési eljárások függvénye. Azt egyelőre nem tudták megmondani, mennyivel nőttek a 2017 óta tartó program költségei.

A beruházás azért is csúszott, mert a Püspökladány központjába tervezett két ház felépítése komoly lakossági tiltakozással járt. Az SZGYF emiatt 2018 decemberében felajánlotta, hogy az önkormányzat cseretelekkel bruttó 134 millió, anélkül pedig bruttó 178 millió forintért megvásárolhatja az épülő ingatlanokat. Ezt azonban a helyi képviselő-testület nem vállalta, csak nyolcvanmillió forintot adtak volna a két házért. A projekt végül úgy valósult meg, hogy egy magas kerítést építettek a házak köré, árnyékoló ablakokat építettek be, az épületek bejáratait pedig máshová helyezték a Bene Gyula utcáról.

Időközben az is kiderült, a projekt szakmai tervének kétharmadát összeollózták internetes oldalakról, más pályázatokból és intézményi programokból, persze forrásmegjelölés nélkül, minderre pedig összesen bruttó

21,2 millió forintot költöttek.

Az SZGYF honlapján összesen 22 projektet sorolnak fel, amelyeket a 2017-ben kiírt EFOP-2.2.2. pályázat keretében indítottak el. Ezek közül az oldalon olvasható információk alapján még egy sem valósult meg teljesen, a határidők többszöri csúsztatásával az új céldátum mindegyik esetében 2022. december 31.

(debreciner.hu / hirklikk.hu)

Valódi Hírek