Videóval: Rakétatámadás érhette az oroszok féltve őrzött területét

Támadás ért egy repülőteret a Krím-félszigeten.

Több hatalmas robbanás rázta meg a Krím-félsziget nyugati részét helyi források szerint. Valószínűleg ukrán támadás ért egy katonai repülőteret Novofedorivka térségében.

Az esetről sok videó került fel, hogy gigantikus robbanások rázták meg a Krímhez tartozó Novofedorivka térségében található Szaki légibázist — írja a Portfolio.

A legtöbb képen talán egy nagy robbanás és több kisebb robbanás látható, helyi források szerint 5-8 robbanás történt. Elképzelhető, hogy egy rakéta csapott be, amely miatt több kisebb objektum is lángra kapott a térségben.

A Szaki légibázison a 43-as számú önálló haditengerészeti repülőezred állomásozott: többek közt Szu-30SzM, Szu-24M, Szu-24MP és Tu-134 típusú repülőgépekkel.

A Szaki légibázis több mint 150 kilométerre található a frontvonaltól. Elképzelhető, hogy ukrán drón vagy katonai repülőgép hajtotta végre a támadást, amely kicselezte valahogy az orosz légvédelmet. Az is lehet, hogy az ukránok Tocska-U ballisztikus rakétarendszert használtak. Twitteren olvasni spekulációkat arról, hogy Ukrajna titokban ATACMS-rendszereket kapott Amerikától – erről bizonyíték nincs. Az is lehet, hogy baleset történt, de nem túl valószínű.

A Krímet 2014-ben annektálta Oroszország, azóta a saját területüknek tekintik a félszigetet. Orosz katonai és politikai vezetők többször is súlyos ellentámadással, például atomfegyverek bevetésével fenyegetőztek, ha a Krímet támadás éri. Ukrajna számára viszont komoly presztízst jelentene, ha valóban ők hajtották végre a támadást.

(portfolio.hu)

(Kiemelt kép: rferl.org)

Valódi Hírek