Súlyos időszak vár az emberiségre a klímaszakértő szerint: az idei lehet hátralévő életünk leghűvösebb nyara

Meg fogunk sülni.

A jelenlegi nyár a múltat vizsgálva rendkívüli szárazságot hozott, azonban a várható jövőt vizsgálva már nem — erről beszélt a Népszavának adott interjújában dr. Bart István. A klíma- és energiapolitikai szakértő arról beszélt, már sokkal korábban el kellett volna kezdeni a takarékoskodást, nem csak most, mert a jelenlegi gazdasági helyzet ezt indokolja.

Bart szerint az Országgyűlés 2020-ban elfogadott klímatörvénye alapján 2050-ben már senkinek a lakásában sem szabadna gázt használnia. „Mármint akkor, ha komolyan gondoljuk a Föld megmentését és az emberi civilizáció jelenlegi formában való fenntartását” — tette hozzá.

A szakértő szerint fenntartható energiahordozókkal, például hőszivattyúval vagy hidrogénnel kell kiváltani a gázt, illetve más, fosszilis energiaforrásokat, különben „{h}a megmaradunk ezeknél, akkor

biztos, hogy elbúcsúzhatunk a mostani világunktól„.

Arról beszélt, a szénbányászat újraindítása nem megvalósítható, ugyanis drága, elavult, alacsony hatékonyságú. A helyzetet teljesen ellehetetleníti, hogy már nincsenek hozzá megfelelő szakemberek sem.

A fatüzelésre átállás rövid távon azért nem jelent megoldást, mert a fának egy-két évig száradnia kell ahhoz, hogy megfelelő legyen a fűtőértéke. Az Európai Unió ráadásul csak a fenntarthatóan kitermelt fát számítja megújuló energiaforrásnak, Magyarországon azonban sok helyen nem telepítenek újra fákat az irtást követően.

A fakitermelés növelésével jelentősen csökkenhetnek hazánkban az erdőterületek, ami a légszennyezettség növekedésével jár. Az áremelések hatására még inkább nőhet a szemetet, illetve a rossz minőségű tüzelőt felhasználók aránya, ami már most sem alacsony. Bart István megjegyezte, ez nem csak a szegényeket érinti.

Elmondta, változás csak akkor jöhet, ha a Fidesz legerősebb választói rétegét elérik a társadalmi problémák. „Tudjuk, hogy a Fidesz nagyon erős vidéken, a falvakban. Ha a fideszes szavazóréteg számára az aszály központi témává válik, akkor alapvető változások indulhatnak el” — jelentette ki Bart István.

Kijelentette, hogy bár az idei nyár a múltat nézve rendkívül száraz, a jövő szempontjából már nem az.

{A} mostani nyár a hátralévő életünk leghűvösebb nyara

— közölte a húsbavágó információt.

Szerinte fontos cél, hogy a víz megtartását célul tűzze ki a hatalom, és egyre több park létesüljön az országban — hozzátette, ez azonban a választói akarattól függ elsősorban. A kormány jelenlegi klímapolitikai teljesítményére kettes fölét adna, mert a kabinet elismeri a klímaváltozás tényét például Lengyelországgal vagy az USA-val szemben.

(Népszava nyomán)