Egyre veszélyesebb a helyzet Ukrajnában: Az Atomenergia-ügynökség szerint valós a kockázata egy atomkatasztrófának

A héten már lövések érték az atomerőművet.

„Bármilyen katonai tűzerő, amely a létesítményre irányul vagy onnan érkezik, játék a tűzzel, amelynek katasztrofális következményei lehetnek”

– mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki szerint a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokban benne van „a

nukleáris katasztrófa

nagyon is valós kockázata, amely veszélyeztetheti a közegészségügyet és a környezetet Ukrajnában és azon túl is”.

A Zaporizzsai területen található Enerhodar városában álló erőművet még márciusban foglalták el az oroszok, akik megtartották ott az ukrán személyzetet, de az utóbbi időben egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a létesítmény a harcok kereszttüzébe kerül. Az oroszok szabadon lőhetnek a atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van a déli ukrán ellentámadás szempontjából.

A napokban lövések érték az erőművet, amivel a szembenálló felek egymást vádolják. Az EU szerint Oroszország súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági szabályokat.

„Annak érdekében, hogy megvédjük az embereket Ukrajnában és máshol egy esetleges nukleáris balesettől, mindannyiunknak félre kell tennünk a nézeteltéréseinket, és cselekednünk kell, mégpedig most. A NAÜ készen áll”

– mondta Grossi.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek