NATO-főtitkár: Elérkezett a legveszélyesebb pillanat Európa számára, Putyint meg kell állítani

Különösen kemény hangvételt ütött meg.

Az ukrajnai háború a második világháború óta a legveszélyesebb pillanat Európa számára, és nem szabad hagyni, hogy Oroszország győzzön — jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a Reuters beszámolója szerint.

Mint mondta, Moszkva győzelmének megakadályozása érdekében a NATO-tagállamoknak még hosszú ideig kell támogatnia Ukrajnát fegyverekkel és egyéb segítséggel.

Ukrajna háborús sikere, az agresszív inváziós politika visszaszorítása minden ország érdeke.

Az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett akciót a jelenlegi demokratikus világrend elleni támadásnak minősítette Stoltenberg és kihangsúlyozta, hogy

a NATO kötelessége, hogy megakadályozza a háború további terjedését.

„Ez a legveszélyesebb helyzet Európában a második világháború óta. Ha Putyin elnöknek csak eszébe jut, hogy valami hasonlót tegyen egy NATO-országgal, mint amit Grúziával, Moldovával vagy Ukrajnával tett,

akkor az egész NATO-t azonnal bevonjuk”

— közölte Stoltenberg a hazájában, Norvégiában tartott sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg mostani kijelentésében az is szerepet játszhatott, hogy Dimitrij Medvegyev, korábbi orosz elnök VK-fiókján egy hosszas posztban értekezett arról, hogy Oroszországnak milyen további területekre kellene igényt benyújtania. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a poszt csupán tíz percig volt látható, ezt követően törölték. Medvegyev tanácsadója szerint feltörték a fiókját az orosz ex-elnöknek.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek