Bajban van Tiborcz István: Egyre veszteségesebbek az ötcsillagos luxusszállodái

Két év alatt semennyi profitot nem termeltek.

Tiborcz István számos érdekeltsége közül is kiemelkedik a két ötcsillagos hotel, a Botaniq Turai Kastély, valamint a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa. Mindkét szálloda a koronavírus-járvány közepén kezdett el műkődni, így nem meglepő, hogy mindkettő rendkívül veszteséges. Az adatok alapján azonban más is állhat a háttérben.

A tarcali hotel a beszámolója szerint még bőven a növekedési fázisban van, amiről például a dolgozói létszám bővülése is árulkodik.

Bár a társaság tavaly majdnem megtízszerezte az értékesítésből származó árbevételét, 127 millió forint után 1,22 milliárd folyt be a kasszába,

a kiadások is jócskán megemelkedtek.

Az anyagjellegűek több mint a triplájára (215 millióról 742 millióra), és ugyanilyen mértékben nőttek a személyi jellegűek is (149 millióról 509 millióra). A változás részleteire azonban nem világít rá teljeskörűen a kiegészítő melléklet. Csak annyi látszik, hogy az anyagjellegű ráfordításokon belül az igénybe vett szolgáltatások költsége 101 millióról 276 millióra emelkedett.

Mivel a ráfordítások növekedését nem bírták el a megemelkedett bevételek, ezért már üzemi szinten is jelentős veszteséget mutattak ki, amin a közel 300 millió forintos pénzügyi műveleteken realizált veszteség tovább növelt. Így végeredményben 426 millió forintos mínusszal zárta az évet a cég a korábbi 237 milliós veszteség után. Említésre méltó még, hogy a társaságnak összesen 12 milliárd forint tartozása is van.

A tarcali hotelnél még rosszabb a helyzet: nemcsak, hogy nem sikerült a turai kastélyszállóhoz hasonló mértékben növelni a bevételeket, de még kisebb csökkenés is történt. 333,5 millió után 327,8 milliót könyveltek el tavaly, ami szállodai szolgáltatási tevékenységből származott. A költségeket azonban nem sikerült kordában tartani, ugyanis a csökkenő bevételekkel szemben az anyagjellegű és a személyi jellegű ráfordítások is egyaránt növekedtek. És nem is kevéssel: az anyagjellegűek 6 százalékkal, 212 millióra, a személyi jellegűek pedig 33 százalékkal, 228,9 millióra.

Végeredményben 172,3 millió forintos veszteséget könyvelt el tavaly a Témadesign Kft. az előző évi 103 millió forintos mínusz után.

Ha azonban nem történik fordulat és a következő években nem sikerült nyereségessé tenni a szállodát, akkor könnyen valamilyen tulajdonosi beavatkozásra lesz szükség, a saját tőke összege ugyanis rövidesen a jegyzett tőke fele alá csúszhat.

(via mfor.hu)

Valódi Hírek