Demeter Szilárd már arról beszél, hogy ha nem lesz többet áram, az emberek meggyilkolhatják egymást a sötétben

Ezért van szükség a kultúrára.

Racionális szervezéssel csökkenthetők lennének a költségek, és hatékonyabb lenne a munka a kulturális szcénában, ráadásul úgy véli, nem biztos, hogy szükséges fenntartani ennyi kulturális intézményt

– erről beszélt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója az Indexnek.

A volt miniszteri biztos szerint

nehéz idők jönnek

a kulturális területeken dolgozók számára is, ami érthető a jelenlegi gazdasági helyzetben és a háború árnyékában. Abban egyelőre biztos, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumból nem kell elbocsátani senkit, új kiállításokat viszont nem feltétlenül tudnak szervezni. Arra azonban vannak javaslatai, hogyan lehetne hatékony költségcsökkentést végrehajtani:

Rengeteg a párhuzamos struktúra, ahol racionális szervezéssel felére csökkenthetőek lehetnének a költségek és hatékonyabbá lehetne tenni a munkát. Abban sem vagyok biztos, hogy szükségünk van ennyi kulturális intézményre.

Az igazgató arra is mondott példát, mit tart például feleslegesnek:

„Mondok egy példát, amire nyilván felhördülnek néhányan. Tucatnyi

komolyzenei együttest

tartunk el közvetlenül vagy közvetett módon állami forrásból. Rengeteg pénzbe kerülnek. Nélkülözhetetlen, presztizsműfaj, nem is ellene beszélek, nem a rockzenész horgad fel bennem a komolyzenészek ellen.”

– mondta.

Míg korábban nagy port kavart az a megnyilvánulása, miszerint a magyar irodalom nyolcvan százalékát kukázná, most ismét a hazai írók helyzetéről beszélt:

„A szerzők jelentős része azt gondolja magáról, hogy csak azért nem világhírű, mert magyarul alkot. Ez sajnos – legalábbis az én szigorúan személyes véleményem szerint – nem igaz. Nádas Péteren kívül nincs headlinerünk, tehát olyan szerzőnk, aki a világ legszűkebb irodalmi elitjéhez tartozhatna.”

– mondta. Hozzátette, hogy persze vannak íróink, akiket lehet építgetni, de ez még mindig nem az első vonal.

Azt mondta, azért van szükség a kultúrára, mert a válság miatt bármikor elmehet az áram és az internet, de akkor sem szabad „meggyilkolni egymást a sötétben.”

„Az életminőség fenntartásában a legnehezebb helyzetekben is segít a kultúra. De az is kultúra, ha hasznos tudást szerez valaki, képes például megjavítani valamit, ahelyett, hogy eldobná és újat venne. A nagyanyáink még tudták, hogyan kell gyógynövényekből tinktúrákat készíteni. Nekünk is érdemes újra megtanulni. A

globális ellátási láncolatok szakadoznak,

és egyre inkább szakadnak, nem valószínűtlen, hogy előbb-utóbb megint magunknak kell előállítani a termékek jelentős részét.”

(via 24.hu)

Valódi Hírek