FRISS: Életveszélyes állapotban, ritka neurológiai tünetekkel szállították kórházba Putyin lemondott főtanácsadóját

Több mint gyanús.

Kórházban kezelik a válságos állapotba került Anatolij Csubajszt, aki egyike Vlagyimir Putyin kevés olyan tanácsadójának, aki az ukrajnai háború ellen tiltakozva lemondott a posztjáról.

Csubajszt, aki a kilencvenes években az orosz gazdasági reformok atyja volt, vasárnap szállították kórházba, ahol egy ritka neurológiai betegség, a Guillain-Barré szindróma tüneteivel kezelik. A ritka autoimmun betegség a szervezet immunrendszerét és az idegsejteket támadja meg.

Csubajsz ezt még maga erősítette meg Kszenia Szobcsak orosz újságírónak, aki Csubajsz nejétől, Avodtya Szmirnovától úgy értesült, hogy

a betegség tünetei váratlanul jelentkeztek, amikor Csubajsz végtagjai hirtelen elzsibbadtak.

Szobcsak beszámolója szerint a meg nem nevezett nyugati országban tartózkodó Csubajsz lakhelyét, ahol hirtelen rosszul lett, vegyvédelmi ruhás szakemberek vizsgálták át.

Anatoly Chubais, chief of the Unified Energy System of Russia, speaks with journalists at the 6th Russian Oil & Gas Conference in Moscow, Russia
Photographer: Fyodor Savintsev/ Northfoto

Csubajsz március végén jelentette be, hogy emigrációba vonul, akkor Törökországba távozott.

Döntését egyöntetűen a háború elleni tiltakozásként értékelték.

A New York Times beszámolója szerint egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi is történt Csubajsszal, akiről jelenleg azt se tudni, pontosan hol tartózkodik (Frissítés: az olasz La Republica értesülései szerint Szardínián). A hirtelen jött súlyos betegség azonban felkeltette a gyanút: az utóbbi években a Kreml több politikai ellenfelét is megpróbálta megmérgezni.

Szergej Szkripalt, a brit hírszerzéshez átállt titkos ügynököt Salisburyben novicsok idegméreggel próbálta meggyilkolni két orosz titkos ügynök 2018 márciusában, ahogy ezt a mérget vetették be Alekszej Navalnij ellenzéki vezetővel szemben is Szibériában. 2015-ben egy másik ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Kara-Murzát is mérgezéses tünetekkel szállították kórházba, 2006-ban pedig Alekszander Litvinyenkóval, egy másik átállt FSZB-ügynökkel végeztek radioaktív polóniummal.

(444.hu)

Valódi Hírek