Kiderült: Magyarország nagyon le van maradva Európa többi országától a tél előtti gázfeltöltésben

Hazánk gáztartalékai csak 50 százalékban vannak feltöltve.

Magyarország arra számít, hogy még a nyáron megállapodnak egy új megállapodásról Oroszországgal, amely további 700 millió köbméter gázt biztosítana az országnak — mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, amiről a Politico is beszámolt.

„Tárgyalunk az oroszokkal… ezt a megállapodást a nyár folyamán aláírhatják, és akkor biztonságban leszünk”

— jelentette ki Orbán a Kossuth rádiónak nyilatkozva. Hozzátette: „Magyarországon lesz elég gáz”.

A lap arról is írt, hogy az új megállapodás az orosz Gazprommal tavaly aláírt 15 évre szóló szerződésen felül járna, amely évente mintegy 4,5 milliárd köbméter gázt szállít Magyarországnak.

A bejelentés azután történt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten Moszkvában járt, hogy megvitassa a megállapodás lehetőségét orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Lavrov akkor azt mondta, hogy Budapest „több gázra vonatkozó kérését azonnal megfontolják”.

A Politico cikkében kiemelte:

Magyarország jelenleg le van maradva az EU többi tagországától a tél előtti gázfeltöltésben. Az ország tartalékai csak 50 százalékban vannak feltöltve, míg a blokk átlaga 68 százalék.

Hozzátették, az ország nagymértékben függ az orosz energiától, gázának mintegy 80 százaléka Oroszországból származik, továbbá megjegyezték, hogy Magyarország ellenzi az orosz gázra vonatkozó esetleges uniós szankciókat.

(politico.eu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/07/29/szijjarto-kozolte-ma-annyi-az-ar-amennyit-az-elado-mond

Valódi Hírek