Orbán Viktor: Aki az átlag felett fogyaszt, az keressen annyit, hogy ki tudja fizetni

Erős mondatokkal indította a pénteket a miniszterelnök.

Nem tartja életszerűnek, hogy majd Brüsszelben megoldják Magyarország gázellátási problémáit — mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken.

Elmondta, örül annak, hogy Brüsszelben próbálnak európai megoldásokat találni az energiakrízisre, de szerinte jobb, ha mi magyarok magunkra számítunk, azt már úgyis megszoktuk.

A héten elfogadott gázfogyasztás-csökkentési vállalásról azt mondta: a háború kitörésekor négy pilléren nyugodott a Nyugat stratégiája. Ez a négy pillér szerinte:

  • hogy az ukrán hadsereg nyugati fegyverekkel ellenáll majd és legyőzi Oroszországot;
  • hogy a szankciók megrendítik majd Oroszországot;
  • hogy a szankciókat Európa képes lesz majd kezelni;
  • illetve hogy az egész világ egységesen összefog az oroszok ellen.

Úgy véli, ezek közül egyik sem igazolódott be.

Orbán szerint az EU stratégiája megbukott, ezért újat kell kialakítani, ám mivel ez még késik, válság gyűrűzött be a kontinensre.

Egyelőre fogyasztás visszafogásról és áremelésről beszélnek, de ha Brüsszel tovább késlekedik,

„októbertől háborús gazdálkodásra kell készülni Európában”

— mondta, hozzátéve, hogy ha az oroszokkal nem tudunk megállapodni, akkor egyik ország sem tud elegendő energiát szerezni.

„Tüzet oltani nem lángszórókkal megyünk”

— mondta a szankciókról. Hozzátette: amíg nem lesznek közvetlen orosz-amerikai tárgyalások, csekély az esélye a fegyveres konfliktus lezárásának.

Azt az uniós javaslatot sem tudja elfogadni, hogy 15 százalékkal csökkentsük a fogyasztást. Szerinte az, hogy akinek van gáza, adnia kell annak, akinek nincs, nem más, mint einstand.

Ugyanakkor közölte:

„Magyarországnak nem a gázhiány okoz majd problémát, mert Szijjártó Péter évek óta adja a füstjeleket és üti a dobot, hogy Magyarországnak alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépítenie. Ha figyeli az eseményeket, az elmúlt években nemzetközi kapacitásokat fejlesztve egy nagy mennyiségű szállítási útvonal épült ki Törökországból Szerbián keresztül. Kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást, nekik van egy LNG-termináljuk”.

Hozzátette:

„Jelenleg is alkudozunk az oroszokkal, hogy adjanak még gázt, és ezt az üzletet reményeim szerint nyáron nyélbe tudjuk majd ütni”

— közölte.

Orbán Viktor szerint a mi problémánk az ár.

Ahol van rá lehetőség, segíteni kell az embereknek, hogy át tudjanak állni a gázról.

Ennek érdekében újraindítják a Mátrai Erőmű már leállított termelőkapacitásait, betiltották a tűzifa kivitelét, illetve vizsgálják, hogy újra lehet-e nyitni a barnakőszén-bányáinkat.

Közölte: a rezsicsökkentés egy okos rendszer volt, ami több mint 10 évig jól működött.

„2021-ben 250 milliárd forint költség volt, de 2022 év végéig 2 ezer milliárd forint lenne.

Ezt a különbözetet a magyar gazdaság már nem tudta kitermelni. Olyan döntést hoztunk, hogy mindenki megkapja a rezsicsökkentett áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztásig”

— fogalmazott. Közölte: becslései szerint egy magyar család az áramszámlán 56 ezer forintot spórol, a gázszámlán 146 ezer forintot spórol az átlagfogyasztásig.

„Aki e fölött fogyaszt, annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”

— fogalmazott.

Orbán szerint a vízválasztó október hónap lesz, ekkor derül ki, hogy marad-e a magas infláció és

lesz-e háborús gazdasági helyzet.

A kérdésre, hogy lehet-e lokális kivétel egy globális világválság idején Magyarország, azt felelte, ezt ő is szeretné tudni. Közölte:

„Harcolni fogunk az ellen, hogy a rezsi elvigye a teljes jövedelmüket a családoknak. Döntéseket fogunk hozni, ami meg is kezdődött. Gazdasági növekedési kabinet létre is hoztunk.

A lakásáfát, amit átmenetileg csökkentettünk le 25 százalékról 5 százalékra, azt további két évre meghosszabbítottuk.

Azt láttuk, hogy sokan kapkodtak, erre nincs szükség, a kormány biztosítani fogja a következő két évben is, a lassuló lakásépítési piacot megtámogatjuk”.

A háborúra visszatérve azt mondta: a meghatározó szereplő a nyugati oldalon Amerika a háborúban, és ameddig szerintük ez eredményre vezet, addig nem is fognak változtatni a hozzáálláson. Úgy véli, ez azért lehetséges, mert az amerikaiak 50 milliárd dollárt beletoltak Ukrajnába, Európának viszont nincs ennyi pénze.

A gazdákat sújtó aszállyal kapcsolatban azt mondta: a mai Magyarország képes arra, hogy 20 milliónyi ember élelmezéséről gondoskodjon.

Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben, aszállyal sújtva is ellátnak 10 millió embert, még exportra jut. Hozzátette: van kárenyhítési alap is, ez viszont teljesen kiürült.

Ha csak erre támaszkodhatnának a gazdák, az nem lenne elég.

Ezért hoztak létre egy munkacsoportot, hogy intézkedéseket tegyen a gazdák megsegítése érdekében.

 

Valódi Hírek