Vége a jó világnak: Durván megugranak a rezsiárak hétfőtől

Itt az átállás, de alapvető kérdések is homályosak.

A havi átlagfogyasztási határokon túl az MVM már hétfőtől az eddigieknél jóval magasabb díjon számlázza az áramot és a gázt a lakosságnak.

A havi 210 kWh feletti áramfogyasztás — különösen a villannyal fűtőknek — biztosan drágul.

Az MVM Csoport hétfőtől már megemelten számlázza a háztartások átlagon felüli energiafogyasztását. Korábbi tájékoztatások szerint évi 1729 köbméter gázfogyasztás felett a jelenlegi, mintegy 102 forintos gázdíj mostantól köbméterenként 732, majd

októbertől 752 forintra nő,

az áramdíj pedig évi 2523 kilowattóra (kWh) fogyasztás felett kWh-nként mintegy 36 forintról 70,1 forintra emelkedik.

Érdekes, hogy az átálláshoz közeledve nem csak a részletek, hanem alapvető kérdések is tisztázatlanok.

A Népszava korábban a gázfogyasztás jövőbeni elszámolásával kapcsolatban érdeklődött MVM-közeli forrásoktól, most a villamosenergia-felhasználás miatt kérdezték a szakértőket: mi történik, ha a háztartás, bár az éves elszámolás szerint augusztus 1-je és a következő év július 31-e között nem lépi túl a 2523 kWh-s határt, ennek egy hónapra eső hányadát igen.

Megjegyzik, azért voltak kénytelenek névtelen szakértőktől tájékoztatást kérni, mert maga az MVM annyit javasolt a lapnak, hogy kövessék honlapjukat.

Az állami energiaszolgáltató kérdés-válasz-oldalán úgy írtak: ha

„a kedvezményes éves időszakon belül kiállított (jellemzően havi) számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes szintet, úgy a kedvezmény nem vész el”,

illetve havi diktálás esetén, ha egy adott hónapban egyáltalán nincs fogyasztás, azt később, az éves időszakon belül

„ki tudja használni”.

A lap információi szerint ezek a kissé elnagyolt megfogalmazások, valójában az MVM hétfőtől a hónap hosszának megfelelő fogyasztási határ felett havi szinten is a megemelt tarifát számlázza.

(Ez a szint a számítások szerint 31 napos hónap esetén 214,3, 30 naposnál 207,3, 28 naposnál 193,5, a négy évenkénti, 29 napos februárban pedig 200,4 kWh.)

Ha viszont éves fogyasztásunk az éves elszámolás szerint mégis 2523 kWh alatt marad, a havonta többletként kiszámlázott összeget az MVM visszatéríti, legalábbis ezt írták. Vagyis ha egy adott hónapban a havi határnál kevesebbet fogyasztottunk, a kettő közötti különbség – számlázási módtól függetlenül, valóban nem vész el.

A gáztól eltérően viszont ez csak az éves elszámolás után csökkenti a számlát. Az esetleges határtúllépések többletköltsége az év egészére eloszlik és – ha végül nem sikerül az éves határon belül maradni – nem az éves elszámolószámlában jelenik meg az egy év alatt felhalmozódó, hatalmas tartozás.

A vezérelt („éjszakai”) mérőn, hasonló számlázási elvek mentén,

szintén évi 2523 kWh a határ.

Ez tehát voltaképp megkétszerezi a kedvezményesen igénybe vehető mennyiséget.

Itt a díj kWh-nként átlag 23,1 forintról mintegy 62,9 forintra ugrik. Az éjszakai árammal fűtők tehát telente jelentős kiadásemelkedésre számíthatnak. Igaz, az év során ennek egy részét a melegebb hónapokban ki nem használt fogyasztás erejéig – úgy ígérték – visszakapják. A korábbi ígéretek ellenére a csak árammal fűtők nem kaptak külön kedvezményeket.

A gáztól eltérően a villamosenergia-felhasználók

az év bármely szakában válthatnak a diktálásos vagy az átalányfizetéses számlázás között,

akár módosítva a havi, becsült értékeket is. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy túlságosan nem érdemes lehúzni a határt, mert akkor megint csak az éves elszámolás során szembesül a család akár több százezres közműtartozással.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek