FRISS: Elfogadták az uniós gáztervet, csak Magyarország szavazott ellene

Az EU-ban csökkenteni akarják az orosz diktátortól való függést.

Elfogadták kedden az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére – írja a Die Welt.

A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat, vagyis ne érje őket meglepetésként, ha megszakad a gázexport Oroszország felől.

Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint hatalmas többség jött össze a terv támogatására, és csak Magyarország ellenezte azt.

„Az orosz gázt nem importáló tagállamok is szolidaritást vállaltak, és egyetértettek a gázfogyasztás csökkentésével. Ilyesmi még soha nem fordult elő”

– hangsőlyozta Twitter-bejegyzésében a német politikus.


.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a miniszterek döntését:

„Ez egy döntő lépés, hogy szembe tudjunk nézni a teljes gázellátás megszakadásának veszélyével. A keddi döntésnek köszönhetően Európa most már készen áll az energiabiztonságának kezelésére, egy unióként.”


.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta, hogy a tagállamok 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között

15 százalékkal csökkentsék

a gázfelhasználásukat az elmúlt öt év azonos időszakainak átlagához képest. A javaslat szerint azt is lehetővé kell tenni, hogy uniós szintű riasztást adjanak ki széles körű gázhiány esetén, amivel kötelező megtakarítási célokat adnának ki a tagállamok felé.

(Die Welt / telex.hu)

 

Valódi Hírek