Bajban az osztrák kancellár: Rendkívül kínos helyzetbe került Orbán bécsi látogatása miatt

Nem jön be nekik a fajelmélet.

Orbán Viktornak az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései Karl Nehammerre is nyomást gyakorolnak. A magyar kormányfő ugyanis csütörtökön Bécsben vendégeskedik, méghozzá éppen az osztrák kormány fejének meghívására

A Die Presse emlékeztet, hogy Orbán Viktor csütörtöki, az osztrák fővárosban Karl Nehammer szövetségi kancellárnál esedékes vizitje egyre inkább

az osztrák belpolitika középpontjába

kerül. A találkozó oka voltaképpen a szomszédsági, gazdasági kapcsolatok ápolása és a menekültválság.

Az Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióban lévő Zöldek arra számítanak, a kancellár a találkozót arra is felhasználja, hogy „hangsúlyozza az európai egység fontosságát Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója kapcsán” – mondták a párt illetékesei a Die Pressének.

A lap kiemelte Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből, hogy az Európai Uniónak nem az a feladata, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, „hanem hogy az oroszok és az ukránok közé álljon.” A magyar kormányfő bírálta az uniós szankciókat, mondván, azok nem kényszerítik térdre Oroszországot. Ehelyett – mondta – recesszióval fenyegetnek Európában. A Nyugat elvesztette az energiaforrások feletti ellenőrzést, amiért Orbán Viktor az Egyesült Államokat okolja.

A nyilatkozatok azt mutatják, hogy Orbán Viktor nem akarja Magyarországot a nyugati demokrácia- és életmodell részeként látni – vélik az osztrák zöldek. A környezetvédők szerint ebben a helyzetben az uniós szankciók megkérdőjelezése minden, csak nem hasznos az Oroszországgal szembeni fellépést illetően. Ennek fényében mégis érdemes lenne párbeszédet keresni Orbán Viktorral, és pontosan ezeket a pontokat tárgyalni –hangoztatta a párt.

A csütörtöki találkozón szó lesz az Ukrajna elleni orosz agressziós háborúról és annak következményeiről is – közölte a bécsi kancellári hivatal. Orbán Viktor Karl Nehammer meghívására érkezik Bécsbe, amelyről néhány hete, az Európai Tanács brüsszeli ülésének margóján állapodtak meg.

Az osztrák diplomácia évek óta fenntartja a kapcsolatot Budapesttel, annak ellenére, hogy a magyar kormány állandó konfliktusban áll Brüsszellel.

„Az, hogy ne beszéljünk egymással, nem opció”

– hangoztatta Die Presse egyik forrása. A Die Presse hozzáteszi, az Európai Bizottság forrásokat vonhat meg Magyarországtól.

Amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bécsben megkérdőjelezte az Európai Unió nió szankciós politikáját, osztrák kollégája, Alexander Schallenberg – kijevi látogatása előtt – figyelmeztette: „nem szabad összekeverni az okot és a következményt”.

(via Népszava)

Valódi Hírek