Gyorshír: Csicskatalin aláírta a 11. alkotmánymódosítást, jöhetnek a vármegyék és a főispánok

Hozta a kötelezőt.

Pénteken délután a közösségi oldalán jelentette be Orbán Viktor Fidesz-fülbevalós rezsimszolgája, hogy aláírta az alaptörvény tíz éven belüli tizenegyedik módosítását is.

Novák Katalin ellenmondásoktól sem mentes Facebook-posztjában azt írja:

„Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a köztársasági elnököt is.

Értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak. Így lesz alkotmányos rendszerünk általa is kiszámítható és stabil.

Mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta. Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak.

A kedden megszavazott alkotmánymódosításnak azonban nem látom kényszerítő indokát. Alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget, amikor a mai napon az Alaptörvény tizenegyedik módosítását aláírtam.”

Mint ismert: a parlament fideszes többsége kedden szavazta meg az Alaptörvény 11. módosítását, ennek értelmében a megyéket mostantól vármegyéknek, a kormánymegbízottakat főispánoknak kell hívni.

Ezentúl 2024-től ugyanazon a napon tartják majd az EP- és az önkormányzati választásokat is. Mivel az EP-választást májusban tartják, így az önkormányzatit is ahhoz kell igazítani, a polgármesterek mandátuma azonban csak októberben jár le, így akár hónapokig is bukott polgármesterek vezethetik majd a településeket.

Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a…

Közzétette: Novák Katalin2022. július 22., péntek

.

Valódi Hírek